Banii publici se opresc la familia şefului de judeţ Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma administrată de fata lui Vasile Pruteanu vinde medicamente Protecţiei Copilului, instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Negocierile fără anunţ prealabil şi fără licitaţie electronică se desfăşoară de obicei prin Bursa Română de Mărfuri.

Fiica preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Iulia Elena Pruteanu, primeşte contracte fără licitaţie electronică pentru aprovizionarea centrelor din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC), centre aflate chiar în subordinea Consiliului Judeţean.
Societatea C&C Farm SRL a câştigat, doar pe 11 aprilie în acest an, două contracte pentru furnizare de materiale sanitare şi medicamente, ambele în valoare de peste 73.000 de lei.

Au donat sau vândut firmele

Iulia Elena Pruteanu a declarat că are o săptămână de vacanţă şi că nu comentează, dar că pe 18 iulie este dispusă la o întâlnire cu actele în faţă. „Licitaţiile au fost organizate legal. Suntem un agent economic ca oricare altul“, a declarat fiica şefului de la judeţ. Nici tatăl ei nu a fost mai darnic în declaraţii şi s-a mulţumit doar să spună că toate contractele cu firma fiicei sale sunt încheiate prin Bursa Română de Mărfuri.

Şi fosta societate a vicepreşedintelui de la CJ, Mircea Pintilie, pe care a trecut-o gratuit pe numele unui om de încredere, continuă să fie abonată la banii publici. În declaraţia de avere din 6 ianuarie 2009, Pintilie susţinea că are o cotă de 50% din MVB Imob Construct SRL din Târgu Neamţ, în valoare de 120.000 de dolari, de pe urma căreia a realizat în anul fiscal anterior un venit de 10.000 de euro.

Însă, în următoarele declaraţii de avere, din 16 iunie 2009 şi 21 septembrie 2010, nu apare niciun venit provenit din vânzarea acestei firme.
Fostul prefect de Neamţ Toader Mocanu şi-a trecut şi el firma pe numele alte persoane. Societatea Ellmar Com din Târgu Neamţ aprovizionează cu alimente mai multe instituţii finanţate din bani publici.

Nici în declaraţiile lui de avere nu apare vreun venit, al lui sau al soţiei ori fiicei, care să fi provenit din vânzarea societăţii Ellmar Com.
Vicepreşedintele Pintilie şi senatorul Toader Mocanu se declară însă neştiutori şi fără nicio legătură cu mersul afacerilor din firmele la care erau patroni odinioară.

Afaceri cu medicamente în familie la Consiliul Judeţean

Iulia Elena Pruteanu, fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, este asociat şi administrator la C&C Farm SRL. Ea negociază direct şi primeşte contracte fără licitaţie publică, conform anunţurilor de atribuire publicate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Motivul pentru care nu ar trebui organizată licitaţie este că produsele sunt „cotate şi achiziţionate la o bursă de mărfuri“, după cum motivează Jan Bratu, şef la Biroul de Achiziţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.

Două contracte într-o zi

Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ, nu trece în declaraţiile de avere şi de interese aceste contracte, pe motiv că fiica nu mai este în întreţinerea lui. „Contractele sunt încheiete prin Bursa Română de Mărfuri. Sunt în cencediu acum, discutăm după aceea“, a declarat Vasile Pruteanu. Într-o singură zi, 11 aprilie 2011, C&C Farm SRL primeşte prin atribuire directă două contracte diferite, dar cu obiect foarte asemănător, pentru centrele din subordinea DGASPC Neamţ. Este vorba de contractul 6572/12.04.2011 de „furnizare materiale sanitare“, în valoare de 15.942 de lei, şi de contractul 6571/12.04.2011 de „furnizare medicamente şi produse farmaceutice “, în valoare de 57.739 de lei.

Anul trecut, în luna martie, C&C Farm SRL a primit un contract pentru medicamente şi produse farmaceutice de 40.855,98 de lei şi unul pentru materiale sanitare de 21.136 de lei.

Afaceri cedate gratuit unui om de încredere

Şi fosta firmă a vicepreşedintelui CJ Mircea Pintilie face afaceri cu bani publici. MVB Imob Construct SRL din Târgu Neamţ a fost a lui Pintilie până în 19 iunie 2009, cu trei zile înainte să câştige licitaţia cu un singur participant pentru reabilitarea traseelor şi a marcajelor montane, construirea şi renovarea refugiilor montane şi a bazelor Salvamont din masivul Ceahlău, în valoare de peste 230.000 de euro.

La vremea respectivă, el a anunţat că a cedat gratis firma omului său de încredere Ioan Cristian Surugiu. El apare şi în acest moment asociat la MVB Imob Construct SRL, împreună cu Lăcrămioara Vrăjitoru. În iulie 2010, firma primeşte un contract de peste 440.000 de lei pentru modernizarea şi extinderea Casei Ozana, beneficiar fiind tot DGASPC Neamţ.

Lapte, ouă, carne de la intermediar

Valoarea lucrărilor este suplimentată cu 14.000 de lei, printr-un alt contract, încredinţat pe 26 august 2011, pentru branşamentul electric subteran. „Nu am nicio legătură încă dinainte de a şti că ajung la judeţ“, a declarat vicepreşedintele CJ. O altă firmă din Târgu Neamţ abonată la banii publici este Ellmar Com SRL. Aceasta are ca obiect principal de activitate „comerţul cu ridicata al băuturilor“, domeniu în care s-a remarcat de-a lungul anilor în anchetele referitoare la cantităţi impresionante de alcool de contrabandă. Firma a aparţinut fostului prefect de Neamţ, Toader Mocanu,  în prezent senator.

El a trecut-o, iniţial, pe numele soţiei şi al fiicei, însă acum asociaţii oficiali sunt Paul Trăsnea şi Iulian Pascu. Prin acelaşi procedeu de negociere fără licitaţie electronică, tot pentru centrele din subordinea DGASPC, Ellmar Com primeşte, la 29 martie 2011, un contract în valoare de 193.983 de lei pentru „furnizare lapte şi produse lactate“. În aceeaşi zi, cu aceeaşi procedură, mai primeşte un contract de 227.203 de lei pentru carne de pasăre, ouă, peşte congelat. Anul trecut, aceeaşi societate a furnizat conserve de legume şi fructe de 75.307 de lei, precum şi carne de pasăre, ouă şi peşte congelat în valoare de 206.623 de lei. „Nu mai am nicio legătură cu Ellmar Com. Nu cunosc detalii despre contracte, sunaţi la firmă pentru mai multe informaţii“, a declarat Toader Mocanu.

În declaraţia acestuia de avere din 23 mai 2011, soţia lui, Mariana, este trecută cu un venit de 9.856 de lei obţinut de la Ellmar Com, unde figurează contabilă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite