Avertisment de la Salvamont Neamț: „Cine urcă pe Ceahlău își riscă viața!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful serviciului județean Salvamont îi sfătuiește pe turiști să se abțină de la ascensiuni pe Ceahlău în aceste zile. Condiţiile meteo vor afecta şi comunicaţiile, iar capacitatea de intervenţie a salvamontiștilor va avea de suferit.

Salvatorii montani au primit avertizări de ger şi vânt puternic în masivul Ceahlău, condiții în care efectul de îngheţ ar putea fi periculos chiar și pentru personalul de intervenție.

"Conform unui model de calcul făcut de armata americană după care mă ghidez, la o temperatură de minus 21 de grade, şi o viteză a vântului de 40 km/h efectul de îngheţ asupra celulei vii este de minus 46 de grade, iar într-un minut carnea îngheaţă. Dacă ţi-ai pierdut mănuşa, într-un minut ţi-a degerat mâna", spune Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Pentru avertizarea de minus 26 de grade şi o viteză a vîntului de 60 km/h primită de salvatorii montani, carnea îngheaţă în 30 de secunde, iar temperatura resimţită de om este de minus 59 de grade.

„În asemenea condiţii eu risc viaţa oamenilor dacă îi trimit la intervenţie. Sfătuiesc turiştii să nu opteze pentru ascensiuni în masiv mai ales pe traseele expuse vântului. Dacă cineva înceacă să urce la cabana Dochia îşi riscă viaţa", mai spune șeful salvamontiștilor nemțeni.

Specialiștii mai spun că singurul traseu recomandat în condiții de vânt puternic este Lutul Roşu - Dochia, deoarece trece prin pădure şi nu este deschis decât în jgheabul cabanei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite