Au înlocuit stiloul şi caietul cu laptopul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a IV-a de la şcoala din Bistriţa lucrează pe laptop cu mare îndemânare
Elevii de clasa a IV-a de la şcoala din Bistriţa lucrează pe laptop cu mare îndemânare

Totul e în pas cu tehnica modernă la cele două unităţi de învăţământ care au fost reabilitate în ultimii trei ani.

În timp ce mulţi elevi din mediul rural îndură încă frigul din clase şi condiţiile insalubre de la grupurile sanitare, cei 470 de şcolari din comuna nemţeană Alexandru cel Bun se pot lăuda cu două şcoli ca-n filme. Printre dotările moderne din unitate se numără tablele electronice din clase sau laptopurile care se află pe banca fiecărui elev.  

„Ambele şcoli din comună, cea de la Bistriţa şi cea de la Vaduri, au fost reabilitate în 2008, respectiv 2010. Avem dotări moderne, care cred că nu se găsesc în multe şcoli de la oraş. Dar nu renunţăm nici la caiete sau stilouri pentru că trebuie să ştie şi să scrie“, a spus directoarea Daniela Semian.

Laptopul, noul caiet
Până şi bobocii din clasa I au laptop la şcoală, chiar dacă nu au învăţat încă să scrie de mână sau să citească. „Eu am calculator acasă de când eram mic. Am învăţat să scriu şi să mă joc de la sora mea. După aceea am mers la grădiniţă şi am avut şi acolo laptop. Ştiu să scriu numai de tipar, dar la calculator mă descurc mai bine şi mi-ar plăcea să facem toate lecţiile numai aşa“, recunoaşte bobocul Ştefan Ioniţă, de la şcoala Bistriţa.

Diana Dandu Grigoraş este elevă în clasa a III-a la Şcoala Vaduri şi spune că numai în clasa I, când unitatea nu fusese renovată, a scris cu cretă. „Acum îmi place mai mult pentru că nu mă mai murdăresc pe mâini şi vedem şi multe imagini la tabla cea nouă“, spune Diana.

Tabla electronică, mai utilă
La clasa a IV-a din Şcoala Bistriţa părerile sunt împărţite. Sunt elevi care ar renunţa definitiv la caiete şi stilou, dar şi copii care spun că trebuie să  folosească atât mijloacele clasice, cât şi pe cele moderne pentru a studia. Şi învăţătorii sunt mulţumiţi că au renunţat la tabla pe care scriau cu cretă.

„Tabla electronică ne ajută foarte mult pentru că elevii pot urmări şi imagini şi putem memora chiar şi lecţia la final. Au învăţat să folosească laptopul şi le este util. Acum stau în pauze şi caută diferite informaţii pe internet, iar la ore încercăm să facem diferite proiecte pe calculator“, povesteşte învăţătoarea Laura Cojoc. O altă realizare la fel de importantă o reprezintă toaletele din interiorul şcolilor.

Dacă înainte de reabilitare elevii erau nevoiţi să iasă în frig, la toaletele din curte, acum grupurile sanitare sunt în incinta clădirilor şi sunt dotate cu apă curentă şi încălzire. „Eu am învăţat aici şi mergeam la grupul sanitar din curte. Era frig şi nu aveam nici apă. Copiii sunt investiţia comunităţii, de aceea am încercat să modernizăm cele două şcoli, chiar dacă mai aşteptăm încă fondurile de la Ministerul Educaţiei“, a spus Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun.

Modernizarea celor două şcoli a costat peste 5 milioane de lei, iar jumătate din sumă a fost suportată de la bugetul local. Ministerul Educaţiei nu a alocat încă toate fondurile accesate de comunitatea locală pentru reabilitarea celor două unităţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite