Atmosferă medievală la Cetatea Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porţile fortăreţei se redeschid în acest weekend pentru un nou sezon turistic. Cel mai vizitat obiectiv din Neamţ administrat de Complexul Muzeal Judeţean oferă posibilitatea unei călătorii în vremurile de glorie ale Moldovei.       

Ctitoria muşatină ridicată pe culmea Pleşului, la o înălţime de aproape 1.000 de metri a atras anul trecut 110.000 de turişti atât din ţară, cât şi din străinătate.

Vizitatorii au dorit să vadă noua faţă a Cetăţii renovată şi redată circuitului public în vara anului 2009, după doi ani de lucrări de restaurare şi o investiţie cu fonduri comunitare în valoare de 2,5 milioane de euro. „Cetatea nu a fost închisă în ultimele luni, iar fluxul turiştilor a scăzut destul de mult, aşa cum ne şi aşteptam. Pentru că iarna s-a instalat prin noiembrie şi nu ne-a părăsit până la începutul lui aprilie, abia după 1 mai vrem să redeschidem cu adevărat sezonul turistic“, a declarat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.Înainte de a intra în Cetate, vizitatorii trebuie să traverseze podul arcuit susţinut de 11 piloni înalţi din piatră.

„Eu am rămas impresionată chiar şi de zidurile înalte de peste 20 de metri ale cetăţii pentru că sunt impunătoare şi îţi dau o senzaţie de forţă“, spune profesoara Maria Trifan.

Obiective care nu trebuie ratate de turişti

Fortăreaţa medievală care străjuieşte Târgu Neamţ cuprinde 28 de spaţii expoziţionale desfăşurate pe 700 de metri pătraţi, care pot fi vizitate în fiecare zi între orele 9.00 şi 18.00. Dintre toate, cele mai atractive sunt Sala de Sfat şi Judecată, Sala de Provizii, Camera Pârcălabului, Sala Armelor, Camera Domniţelor, Paraclisul „Sfântul Nicolae“ şi Temniţa care adăposteşte osemintele găsite în timpul săpăturilor arheologice.

„Dintre turiştii străini, cei mai mulţi sunt italienii şi francezii. Pe lângă legăturile de rudenie sau de prietenie cu nemţenii, se vede că au în plus cultura şi cunoştinţele privind protejarea şi valorificarea unui monument istoric“, mai spune directorul Complexului Muzeal Judeţean. Turiştii pot vedea şi o expoziţie foto-documentară unde sunt prezentate Cetăţile Soroca, Orheiul Vechi, Tighina, Scheia, Hotin sau Cetatea Sucevei. Un bilet costă 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite