Neamţ: Atelierele de reparaţii abia mai fac faţă comenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii nu-şi mai permit să cumpere electrocasnice, aşa că le „resuscitează“ pe cele vechi

Vânzările de electrocasnice au scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Patronii magazinelor speră la o revigorare în perioada Sărbătorilor.

 Electricienii pietreni „au intrat în pâine“ din nou după o lungă perioadă de aşteptare. Din cauza dificultăţilor financiare, tot mai puţini locuitori îşi permit să cumpere electrocasnice noi şi sunt nevoiţi să le repare pe cele noi atunci când se strică.
„Nu ne putem plânge. L-am mânia pe Dumnezeu. Oamenii le repară pentru că nu mai au bani să-şi cumpere unele noi. Cu banii pe care-i dau la noi nu şi-ar putea cumpăra nici măcar un aparat de la second-hand“, explică Viorel Constantin, electrician.

Pietrenii mai cumpără doar strictul necesar

Oamenii spun că mai dau bani doar pe aparatele de strictă necesitate.„Nu-mi mai permit să-mi cumpăr cine ştie de uscător de păr modern ori un aparat de ras profesionist pentru soţ. Ne luăm numai produsele de strictă necesitat pentru casă. Cheltuielile de zi cu zi sunt prea mari pentru a ne mai permite un alt lux“, consideră Lavinia Oprea, secretară. Numărul vizitatorilor magazinelor de electrocasnice a scăzut drastic.

„Mi s-a stricat frigiderul, aşa că trebuie să cumpăr altul. Nu-mi mai permit să fac rate, aşa că am aşteptat ziua de salariu şi am venit cu soţul să cumpărăm o combină. Dacă tot dăm banii, măcar să luăm ceva mai bun“, a spus Alina Fermeşanu, contabilă.

De la începutul anului, vânzările de electrocasnice au scăzut la Piatra Neamţ cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Magazinele s-au bucurat de clienţi mai mult în vară, când au revenit „stranierii“ în ţară. În prezent, numai Moş Crăciun le mai dă speranţă administratorilor unităţilor de profil.

„Au mai crescut puţin vânzările, însă sunt cu mult mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi. Abia acum, când se pregătesc oamenii pentru Sărbători, au mai început să vină după produse. Preţurile nu au mai crescut, însă a scăzut puterea de cumpărare“, crede Alexandru Iftimia, angajat al unei firme de electrocasnice.

Administratorii centrelor comerciale susţin că interesul clienţilor vizează cel mai mult aparatura de mari dimensiuni. Pietrenii preferă combinele frigorifice, maşinile de spălat, iar cei cu dare de mână aleg şi televizoarele LCD.

Preţurile produselor electrocasnice

  • Combină frigorifică: între 1.100 şi 1.500 de lei;
  • Maşină de spălat: între 900 şi 1.600 de lei;
  • Aragaz: între 500 şi 1.200 de lei;
  • Aspirator: între 200 şi 600 de lei;
  • Televizor LCD: între 1.000 şi 2.500 de lei.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite