Neamţ: Portret/Gabriela Chitoşca, Asistenta medicală care-i îmbracă pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanca lucrează de 19 ani la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, creează haine şi conduce o asociaţie culturală artistică pentru copii.

Gabriela Chitoşca lucrează în sistemul medical de 19 ani. A ales acest domeniu pentru că aşa a fost îndrumată de părinţi la acea vreme, însă dacă ar întoarce timpul ar vrea să se canalizeze mai mult pe design vestimentar şi de interior.
„De multe ori mă gândesc că meseria de asistentă aşa a fost să fie să o aleg. Fiecare se naşte cu un scop în viaţă. Rolul meu a fost să salvez vieţi“, spune asistenta de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ.

După terminarea Şcolii Postliceale, la începutul anilor ’90, a activat timp de nouă ani la Dispensarul de Urgenţe de pe Platforma Chimică Săvineşti. După desfiinţarea acestuia a început să lucreze în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean Neamţ, secţie în care Gabriela Chitoşca este prezentă şi astăzi.

„La Urgenţe vezi atât de multe tragedii, încât e imposibil să nu te afecteze la un moment dat“, mai povesteşte asistenta.
Gabriela a ştiut că va face faţă la secţia de Urgenţe când la 10 ani a salvat viaţa bunicului ei.

A salvat mii de vieţi

„Eu şi sora mea eram la bunicul meu. Acesta s-a înecat cu mâncare şi şi-a pierdut cunoştinţa, iar sora mea, de frică, a leşinat şi ea. Am înţeles că bunicul este mai grav şi am încercat să-l lovesc în spate până şi-a revenit. Apoi am aruncat apă pe sora mea şi i-am făcut bine pe amândoi“, îşi aminteşte Gabriela.

Datorită experienţei, peste ani, Gabriela Chitoşca a reuşit să-şi salveze sora din nou, după un atac de cord. Într-o singură zi la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ trec între 130 şi 150 de pacienţi. „De-a lungul carierei, am reuşit să pun umărul la salvarea a mii de vieţi. Acest lucru este extraordinar, însă după mult timp, tot ce vezi te încarcă foarte mult negativ“, admite cadrul medical.

Şi-a deschis o asociaţie culturală

Meseria de asistent medical nu a împiedicat-o pe Gabriela Chitoşca să renunţe la pasiunea ei de copil. În perioada anilor ’90 a creat ţinute pentru întreaga ei familie. În plus, o parte din produsele vestimentare confecţionate au fost comercializate în consignaţii.

„S-au vândut atât de bine încât am reuşit să mă mut de la garsonieră la apartament“, explică Gabriela. Datorită acestei pasiuni, pietreanca a reuşit să realizeze designul interior al casei în care acum locuieşte împreună cu familia.
În 2008, a înfiinţat Asociaţia Culturală Artistică „Pinocchio“ 2008, un club pentru copii unde pot fi urmate cursuri de dans modern şi tematic, teatru, engleză, franceză şi canto. În prezent, circa 50 de copii frecventează sub îndrumarea profesorilor de specialitate cercurile artistice si culturale din cadrul asociaţiei. 

Sute de costume pentru copii

Copiii de la club au obţinut într-un an de activitate opt premii la Festivalul de teatru şi dans „Tinereţe fără bătrâneţe“ de la Piatra Neamţ. Unul dintre aceste premii i-a revenit Gabrielei Chitoşca, pentru cele mai frumoase costume şi decoruri din festival.

„Pentru că iubesc designul, eu sunt cea care mă ocup de costumele copiilor şi de decorul pentru spectacolele clubului meu“, completează asistenta. Până la această oră, Gabriela a reuşit să confecţioneze 300 de vestimentaţii, care se găsesc într-un centru propriu de închirieri costume pentru copii.  

  • profil născută. 3 mai 1969, comuna Girov, judeţul Neamţ. studii. Postliceala Sanitară Piatra Neamţ. familie. Căsătorită, are o fetiţă.
  • întrebări şi răspunsuri

Care este partea cea mai neplăcută a meseriei de asistent medical?

Partea mai puţin frumoasă este atunci când nu poţi salva vieţi. Când pierzi tineri şi copii este cel mai dureros. Nu e tocmai plăcut şi pentru faptul că nu există suficient personal. Din cauza asta munceşti mult, apare stresul, oboseala şi în condiţiile acestea nu poţi să fii tot timpul cu zâmbetul pe buze în faţa pacienţilor.

Ce reprezintă pentru dumneavoastră copiii de la club?

Eu mi-am dorit foarte mult copii. Prin eforturi mari am reuşit să o am pe Isabela, fetiţa mea, însă alţi copii nu am mai putut să am. Cei de la club sunt ca şi copiii mei, îi iubesc atât de mult încât ne pupăm şi ne strângem în braţe în fiecare zi.

  • ce-i place: Gabriela iubeşte călătoriile făcute alături de familie. De asemenea, apreciază sinceritatea şi corectitudinea la oameni. „Marea mea pasiune este designul, dar eu iubesc tot ce este frumos şi are legătură cu arta“, mai spune asistenta.
  • ce nu-i place: Urăşte lipsa de respect şi nesinceritatea oamenilor. „Nu sunt foarte multe lucruri care nu-mi plac. Dacă mă deranjează ceva, încerc să nu bag în seamă“, completează Gabriela. Nu mănâncă ciuperci pentru că a văzut mulţi pacienţi care au avut de suferit după ce le-au consumat.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite