Neamt: Episcopia Romanului a devenit Arhiepiscopie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Episcopia Romanului a devenit Arhiepiscopie
Neamt: Episcopia Romanului a devenit Arhiepiscopie

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, credincioşii au stat la rând să se roage la moaştele Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Mii de credincioşi s-au adunat ieri în grădina Catedralei Episcopale pentru a participa la sărbătoarea ridicării Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie. „Am venit cu autocarul cu preotul din sat", a spus Maria Zota, din judeţul Bacău.

Până la sosirea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a soborului de preoţi, credincioşii s-au rugat la moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi. Nu au lipsit nici micile conflicte provocate de cei care se îngrămădeau să ajungă cât mai în faţă. „Unde vrei să te duci? Toată lumea ar vrea în faţă da’ nu se poate", a rostit un bărbat care şi-a pierdut răbdarea. Atmosfera s-a calmat la rostirea predicii despre taina crucii, a învierii şi a iubirii, de către PF Daniel.

În afară de ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului, au avut loc schimbarea titulaturii acesteia în „Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului", ridicarea Prea Sfinţitului Ioachim Băcăoanu la grad de Episcop Vicar şi schimbarea Prea Sfinţitul Eftimie în Arhiepiscop. Acesta din urmă nu a putut fi prezent la eveniment din motive de sănătate, dar i se vor înmâna însemnele acasă.

„În calitate de Patriarh am propus ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a şase Episcopii, printre care şi cea a Romanului. Acest moment solemn e rezultatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române", a declarat Patriarhul Daniel.

Printre cei care au participat la sărbătoarea din Roman s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta, alături de Patriarhul Daniel şi alţi demnitari, a servit prânzul în cortul din incinta Arhiepiscopiei. Şi pelerinii au primit pachete cu alimente pregătite la mănăstirile aflate în subordinea Arhiepiscopiei. Unii au trebuit să treacă şi pe la punctul sanitar de prim-ajutor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite