Aproape falit, din neglijenţa bancherilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ion Roşu se plânge că şeful unei bănci din Târgu Neamţ l-a executat pe el, în locul unui rău-platnic. Afaceristul îşi caută de şapte ani dreptateaprin tribunale şi spune că a fost păgubit cu peste 400.000 de lei.

Pentru Ion Roşu (60 de ani), necazurile au început în 2002, când a acceptat drept plată de la un partener de afaceri cinci bilete la ordin în valoare de 110.000 de lei. El avea totuşi nevoie de bani lichizi, aşa că a mers cu biletele la sucursala din Târgu Neamţ a Băncii Comerciale. „Pentru a putea să-mi desfăşor activitatea, am dat băncii cele cinci bilete la ordin şi am împrumutat bani pe baza unui contract de scont“, povesteşte Ion Roşu. Banca a verificat şi a acceptat biletele, însă la data scadenţei lor a constatat că cel care le emisese nu avea suficienţi bani în conturi.


În momentul acela, şefii băncii au luat o decizie ciudată. „În loc să respecte contractul de scont şi să se îndrepte mai întâi împotriva emitentului biletelor la ordin, banca mi-a luat mie bani din cont, pentru început circa 45.000 de lei“, susţine patronul.


Datoriile s-au prescris


Roşu susţine că a făcut mari sacrificii pentru a-şi acoperi datoriile apărute peste noapte. „După ce am fost nevoit să concediez oameni şi să vând o suprafaţă din terenul pe care funcţiona firma, am achitat toate creditele pe care le aveam la bancă şi întreaga contravaloare a biletelor la ordin. Însă nici aşa nu am intrat în posesia acelor bilete la ordin“, spune afaceristul.


El s-a îndreptat apoi în justiţie împotriva celor care l-au adus în această situaţie. A obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă, care stabileşte că şeful sucursalei BCR se face vinovat de neglijenţă în serviciu, însă banii, cu dobânzile şi penalizările aferente, nu i-a mai recuperat niciodată. Fostul său partener de afaceri a scăpat de toate bunurile care puteau fi valorificate, iar recuperarea banilor de la bancă i-a fost refuzată pe motiv de prescriere a datoriei, după ce au trecut cinci ani.
Şeful sucursalei BCR, Vasile Ursache, susţine că este victima unui procesoman. „Roşu m-a târât în justiţie atâţia ani, invocând nişte tâmpenii“, a declarat Vasile Ursache. Acesta mai susţine că biletele la ordin sunt şi acum la bancă din cauză că nu au fost cerute de Roşu.

Directorul băncii, spălat de procurori


Deşi judecătorii au decis într-un dosar că directorul de bancă Vasile Ursache este vinovat de neglijenţă în serviciu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ e dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că fapta s-ar fi prescris. Ion Roşu a atacat decizia procurorilor, iar judecătoria se va pronunţa în acest caz pe 3 iunie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite