Anticariatele, magnet pentru colecţionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oferta anticarilor include şi porturi vechi tradiţionale, dar şi ceramică
Oferta anticarilor include şi porturi vechi tradiţionale, dar şi ceramică

Discuri de vinil, albume, cărţi, bijuterii, obiecte de decor, timbre şi cărţi poştale vechi sunt doar câteva dintre bogăţiile magazinelor de profil.

Pietrenii care vor să aibă în bibliotecă o carte apărută mai demult, care nu a fost reeditată, sau nu-şi permit una abia ieşită de sub tipar din cauza preţului prea mare apelează la oferta anticariatelor. În oraş sunt două astfel de locuri, dedicate în exclusivitate cărţilor, monedelor şi timbrelor vechi. Primul, şi cel mai vechi, este pe strada Mihail Sadoveanu, iar cel de-al doilea pe strada Independenţei, în cartierul Precista.

„De cel de-al doilea nici nu ştiam. Îmi pare rău că nu li se face mai multă reclamă. Şi pe primul l-am căutat după ce şi-a schimbat sediul. Ar trebui să se mai facă vreo două şi în celelalte cartiere”, crede educatoarea Elena Mocanu.

Clienţii fideli revin mereu
Chiar dacă nu este o afacere profitabilă, anticarul Dan Constantinescu nu se poate plânge de lipsa clienţilor şi susţine că pietrenii au rămas fideli cititului. „Oamenii din Piatra Neamţ nu au renunţat la citit, iar la noi găsesc preţuri mult mai mici faţă de cele din librării şi volume care nu mai există acum pe piaţă“, a spus Dan Constantinescu. Cele mai căutate sunt cărţile de beletristică. „Cărţile sunt ca vinul din punctul meu de vedere. Cu cât sunt mai vechi, cu atât au mai mult farmec. De aceea îmi place să-mi cumpăr din anticariate“, susţine pensionarul Vasile Antochi.

Cadouri pentru cei dragi
În anticariate, pietrenii găsesc de la piese de mobilier, la bijuterii sau mici obiecte de decor. Însă, nu întotdeauna clienţii ştiu să preţuiască „averile” din anticariate. „Prima oară am vândut o carpetă indiană veche şi două sfeştnice din argint din 1870. Prima întrebare a fost ce greutate au? Atunci mi-am dat seama că unii apreciază obiectele în funcţie de material şi nu pentru istoria pe care o au“, spune Laura Castellani, proprietara anticariatului de la Ocol.

Eleva Andra Panaitescu susţine că au atras-o dintotdeauna misterele lucrurilor vechi din anticariate. „Este locul în care oamenii îşi vând amintirile. Îmi place să intru şi să mă uit cu atenţie la obiecte“, spune tânăra.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite