Neamţ: PORTRET: Ilinca Stoica, Vrea să cucerească America cu racheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Ilinca Stoica, Vrea să cucerească America cu racheta
Neamţ: PORTRET: Ilinca Stoica, Vrea să cucerească America cu racheta

După Rolland Garros şi Wimbledon, cea mai titrată tenismenă din Piatra Neamţ va participa în luna septembrie a acestui an la turneul US Open.

În luna în care va împlini 16 ani, Ilinca Stoica va participa la patru turnee de pe continentul nord-american, unde vrea să-şi continuie drumul spre performanţă. Tânăra sportivă din Piatra Neamţ îşi va face încălzirea la New Jersey şi Quebec pentru cel de-al treilea turneu de Mare Şlem la care va concura în acest an: US Open.

„La New Jersey mi se pare cel mai uşor pentru că este un concurs de categoria a doua. La Quebec va fi mai greu pentru că e un turneu pregătitor pentru US Open-ul de la New York“, spune jucătoarea de la clubul Condor. În cel de-al patrulea turneu, Ilinca va juca la Kentucky.

În 2009 va face pasul spre Marele Şlem

Pentru Ilinca Stoica, anul acesta este cel mai prolific de până acum. În ianuarie a câştigat la Adjud titlul de campioană naţională la competiţia rezervată jucătoarelor de 16 ani şi a devenit dublă deţinătoare a titlului cucerit şi în 2008.
Au urmat turnee din calendarul ITF, competiţia mondială a juniorilor la care Ilinca a urcat până pe locul 89 după punctele obţinute în Austria, Tunisia, Franţa, Bulgaria şi Italia. Cea mai mare reuşită a reprezentat-o însă participarea la Rolland Garros şi Wimbledon, la categoria juniori. În Londra a evoluat două tururi pe tabloul principal.

„Noi vrem să joace cele patru turnee de Grand Şlem în cadrul ITF, să simtă atmosfera marilor competiţii, după care, încet-încet, o să treacă dincolo, să facă puncte pentru WTA, competiţia supremă în tenisul feminin“, a precizat Romeo Stoica, tatăl şi antrenorul Ilincăi.

Primul set l-a câştigat la vârsta de cinci ani

Ilinca ştie de la părinţi că a luat racheta de tenis în mână pe când avea vreo trei ani, iar prima partidă a jucat-o la cinci ani.
„Am jucat acel meci cu o fată de zece ani şi am câştigat primul set, după care m-am plictisit şi voiam să plec. Tribuna era plină cu rude şi prieteni de familie şi ei m-au întors din drum să continui meciul“, povesteşte amuzată Ilinca.

Profil

Născută: 16 septembrie 1993, Piatra Neamţ.
Studii: Este elevă la Liceul „Calistrat Hogaş“.
Familie: Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt jucătorii de tenis pe care îi apreciezi cel mai mult?
Îmi place foarte mult Roger Federer, încă de când a apărut în tenisul mondial. De la fete, sunt impresionată de Ivanovici şi Dementieva de la care încerc să învăţ loviturile. Am avut ocazia să-i cunosc la Wimbledon. De asemenea, îmi place mult de Sorana Cârstea care e o fată muncitoare şi de Simona Halep.

Cu cine nu vrei să te întâlneşti în meciurile din turneele americane?
Aş vrea să evit o confruntare cu thailandeza Noppawan Lertcheewakarn, care e pe locul II în clasamentul ITF şi pe care am urmărit-o în alte meciuri. Nu sunt încă refăcută complet, dar sper ca la US Open să dau tot ce e mai bun.

Ce-i place
Să citească, să iasă cu prietenii în oraş şi să meargă la cumpărături. În afara sportului, căruia îi dedică aproape tot timpul, tânăra jucătoare practică înotul ca formă de relaxare după orele de antrenament sau turneele istovitoare.  

Ce nu-i place
Ilinca are o misiune dificilă atunci când trebuie să stabilească lucrurile care nu-i plac. Pe „lista neagră“, tânăra sportivă trece invidia şi egoismul oamenilor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite