Alba-neagra cu banii publici la Roznov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a descoperit numeroase nereguli în utilizarea fondurilor de către Primăria din oraşul nemţean. Inspectorii au stabilit că Primăria Roznov nu a încasat, potrivit obligaţiilor legale pe care le avea, 63.185 de lei, dar a plătit mai mult cu 175.882 de lei pentru diferite lucrări de infrastructură.

Una dintre situaţiile în care supraevaluarea a dus la achitarea unor sume ilegale a fost constatată la lucrări făcute de o firmă de construcţii pentru repararea drumurilor afectate de inundaţii în satul Slobozia, prin contractul nr. 7579 din 19 august 2010. Devizul pentru balast a fost umflat de 100 de ori, iar Primăria a plătit cu 27.113 lei mai mult. Acelaşi constructor a supraevaluat cu 2.915 lei lucrările de amenajare a parcării de la biserica ortodoxă Slobozia II, care au fost plătite de la bugetul local.


Prinsă pe picior greşit, firma de construcţii abonată la lucrări în Roznov a făcut, chiar în timpul controlului, facturi de anulare a sumelor încasate în plus. Lista facturilor umflate şi achitate din bani publici nu se opreşte aici.


Şi la amenajarea parcului central din oraş s-au achitat mai mulţi bani. Pentru multe dintre deficienţele scoase la lumină de procesul-verbal de constatare încheiat în urma auditului financiar a fost găsit responsabil primarul Ionel Ciubotaru. Acesta susţine că au fost doar simple erori în scripte. „Este vorba doar de erori de calcul. Oriunde pot fi înregistrate nişte greşeli, care se pot remedia. Cei care spun că ar trebui să se facă cercetări penale să îşi vadă de treaba lor, căci organele abilitate ale statului îşi fac datoria, dacă este cazul“, a declarat Ciubotaru.


Raportul întocmit de inspectorii Curţii de Conturi arată că aceste nereguli au fost posibile întrucât nu există un auditor intern. „Entitatea verificată nu are stabilit în structura organizatorică un post de auditor intern“, se arată în document.

Construirea de poduri şi rampe de acces la acestea peste râul Cracău, în cadrul contractului nr. 1518 din 28 februarie 2008 şi a actului adiţional nr. 1 din 2010, a fost depistată de controlul inspectorilor Curţii de Conturi cu cea mai mare sumă achitată ilegal. „Pentru lucrări neexecutate, în valoare de 122.600 de lei, constructorul, recunoscând situaţia de fapt constatată de auditori, se obligă să execute lucrările în cauză“, se arată în procesul-verbal de constatare.


Amenajarea parcului din centrul oraşului Roznov cu bani de la fondul de mediu şi cofinanţare locală a avut nevoie de o firmă din comuna Voluntari, judeţul Ilfov. Şi pentru aceasta s-au achitat în plus 14.850 de lei. Suma a fost stornată printr-o factură în roşu introdusă în contabilitatea Primăriei în timpul controlului de la Curtea de Conturi.


Beton trecut în acte de două ori


O altă metodă de a încasa mai mulţi bani publici a fost folosită la extinderea reţelei de apă şi canal tot în satul Slobozia, unde executantul a fost o firmă locală. Constructorul a dublat suma de 8.404 lei, evidenţiind de două ori betonul folosit.


„În situaţia de lucrări, Notă de comandă suplimentară, poziţia 6 «Beton de ciment» este repetat identic, fără justificare, la poziţia 7 şi inclusă valoric, dublat, totalul situaţiei de plată“, se precizează în procesul-verbal al inspectorilor Curţii de Conturi. Banii au fost recuperaţi, fiind scăzuţi, ulterior, din valoarea totală, pentru că Primăria încă nu achitase întreaga valoare a lucrării.


Pe lângă demersurile de recuperare a banilor achitaţi ilegal, în perioada verificărilor, Primăria Roznov a fost pusă să achite 20.038 de lei către bugetul de stat pentru că nu a angajat persoane cu handicap, în proporţie de cel puţin 4% din numărul total de salariaţi, aşa cum prevede legislaţia. Ionel Ciubotaru, primarul din Roznov, a fost găsit responsabil pentru mai multe nereguli din raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi Neamţ.


„Este vorba doar de erori de calcul. Oriunde pot fi înregistrate nişte greşeli, care se pot remedia“, a declarat primarul Ciubotaru.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite