Neamţ: Agapia, infestată cu mucegaiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci măicuţe s-au îmbolnăvit după ce au stat în chiliile reabilitate de o firmă grecească

Tâmplăria din camere este infestată cu mucegaiuri şi ciuperci care şubrezesc lemnul, dar şi sănătatea ocupanţilor.

La sfârşitul lunii trecute au apărut primele îmbolnăviri misterioase în rândul măicuţelor, care acuzau alergii la căile respiratorii. Unele au ajuns într-o stare destul de gravă. „Două măicuţe sunt sub tratament cu perfuzii, în cadrul mănăstirii. Deocamdată nu a fost cazul să le internăm în spital”, a declarat stareţa mănăstirii, Olimpiada Chiriac. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ nu ştia de îmbolnăvirile de la Agapia, dar s-a sesizat în urma solicitării reporterului „Adevărul”.
„Maica stareţă nu mi-a răspuns la telefon, dar astăzi ne vom deplasa acolo, pentru a face nişte determinări de laborator, care vor include probe de aero-microfloră”, a precizat Mirela Grădinaru, director adjunct în cadrul DSP Neamţ.

Pericolul de sub duşumele

Măicuţele spun că probleme au apărut din cauza constructorilor care au reabilitat chiliile. Lemnul folosit pentru duşumele şi tâmplărie a fost umed de la început, nu a fost tratat şi, mai mult, lucrările au fost efectuate şi pe timpul iernii. În aceste condiţii, ciperca s-a înmulţit cu repeziciune, iar sporii produşi au cauzat îmbolnăvirea celor care s-au mutat înapoi în aceste căsuţe.

Lucrările au fost făcute de firma grecească Diekat, în cadrul proiectului „Reabilitarea zonei turistice Mănăstirea Agapia“. Până la închiderea ediţiei, la numărul de contact de pe site-ul firmei nu a răspuns nimeni.

Lucrări de mântuială

Căsuţele în care au apărut mucegaiurile au fost reabilitate în cadrul proiectului „Reabilitarea zonei turistice Mănăstirea Agapia“, finanţat de Uniunea Europeană prin Phare cu 4,8 milioane de euro. Firma Diekat a executat doar 17 căsuţe dintr-un total de 117, apoi muncitorii au dispărut. „Firma Diekat a fost exclusă din proiect, în urma mai multor nereguli. Aşteptăm o decizie a Guvernului care să permită finalizarea proiectului“, a declarat Vasile Cucoş, primarul comunei Agapia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite