Afacerile supravieţuiesc cu reducerile de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O tânără studiază cu atenţie preţul unei geci de iarnă.
O tânără studiază cu atenţie preţul unei geci de iarnă.

De săptămâna viitoare, se dă startul la reducerile de sezon, iar unele produse vor fi mai ieftine chiar şi cu 70%. Pentru a-i atrage pe clienţi, unii patroni dau marfa şi pe datorie.

Pietrenii care nu s-au grăbit să-şi achiziţioneze haine la promoţii pot să dea şi mai puţini bani pe vestimentaţia dorită. Începând de săptămâna viitoare, comercianţii pietreni dau startul reducerilor la produsele de iarnă.

Legislaţia în vigoare le permite să practice aceste reduceri după 15 ianuarie. În rest, dacă vor să micşoreze preţurile, comercianţii trebuie să apeleze la termeni precum „promoţii“ sau „oferte promoţionale“.

Dacă Sărbătorile de iarnă au mai crescut puţin vânzările, începutul noului an îi aduce din nou pe comercianţi în imposibilitatea de a achita dările şi salariile angajaţilor. „Trebuie să apelăm la tot felul de artificii pentru a rezista pe piaţă. Dacă ar fi să trag acum obloanele, aş reuşi să achit creditele şi toate taxele şi impozitele, însă ar rămâne 50 de oameni fără loc de muncă. Cu promoţiile, reuşim să trecem de la o lună la alta“, a declarat Camelia Fedeleş, proprietara unui magazin cu îmbrăcăminte de firmă.

Comercianţii spun că vânzările au scăzut în medie cu 40% faţă de 2009. Toţi apelează la diferite modalităţi pentru a se menţine pe piaţă, creând fie carduri de fidelitate pentru clienţi, fie apelând la caietul cu datornici. „Trebuie să rezistăm într-un fel sau altul. Clienţilor pe care-i cunoaştem deja le mai dăm produse şi pe datorie. Aşa reuşim şi noi să ne achităm cheltuielile lunare. De profit, nici nu poate fi vorba“, a spus Adina Hanganu, proprietara unui magazin de îmbrăcăminte din oraş.

Clienţii vor, dar nu-şi permit

Pietrenii aşteaptă reducerile de sezon, dar puţini spun că-şi permit să se înnoiască în această perioadă. Deşi reducerile vor fi şi de 70%, preţurile rămân destul de mari pentru veniturile oamenilor de rând.

„Aştept să văd cât ajunge o haină de iarnă de la 15 ianuarie. Am vrut să-mi cumpăr una de Crăciun, dar era 670 de lei şi chiar nu am de unde să dau atâţia bani“, recunoaşte Anca Simion.

Clienţii care nu ţin cont de modă aşteaptă special această perioadă pentru a-şi achiziţiona produse la preţ redus. „Aşa am făcut şi anul trecut. Ca să nu mai merg prin judeţele vecine să-mi iau haine la promoţie, aştept reducerile de la noi. Nu mă interesează ce se poartă, ţin cont de ce-mi place mie“, a afirmat elevul Ionuţ Mancaş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite