Neamţ: Afacerile cu filme pe DVD-uri, duse la faliment de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Afacerile cu filme pe DVD-uri, duse la faliment de internet
Neamţ: Afacerile cu filme pe DVD-uri, duse la faliment de internet

Pietrenii preferă să vizioneze filme de pe internet decât să scoată bani din buzunar şi să împrumute CD-urile originale.

Afacerile cu închirieri de filme au dat boom-ul pe piaţă la începutul anilor ’90. Pe atunci se puteau împrumuta casete şi multă lume prefera această variantă de vizionare. Zece ani mai târziu, au fost scose pe piaţa de specialitate DVD-urile. Apogeul firmelor specializate în închirierea filmelor a fost atins în perioada 2000-2002. „Pe vremea aceea aveam şi 30 de clienţi pe zi. Acum, dacă prind o zi bună, am maximum 15“, povesteşte cu nostalgie Florin Macovei, reprezentantul unei firme de închirieri din Piatra Neamţ. Deşi nu se percepe o taxă mare pentru închirierea unui film, cei mai mulţi preferă varianta internetului.

Acţiunile şi comediile, în topul preferinţelor
„Sincer să fiu, prefer să descarc filme de pe internet decât să dau bani pentru închiriere“, recunoaşte studentul Iulian Loghin. În plină perioadă de criză, închirierea de DVD-uri are căutare doar la sfârşit de săptămână, dar şi atunci numai dacă vremea este urâtă. „Este o afacere care se duce de râpă. Am mii de filme stocate atât pe casete, cât şi pe DVD-uri. Câteva luni, atât cred că o mai ducem“, spune Florin Bogdan, administratorul unei  societăţi de închiriere de filme. 
La ora actuală, oferta de filme este una variată. O firmă specializată din Piatra Neamţ poate pune la dispoziţia clienţilor aproximativ 5.000 de pelicule. Din păcate, a scăzut numărul de cinefili care să le treacă pragul, iar lipsa profitului nu le permite administratorilor să achiziţioneze foarte des ultimele apariţii.

Pietrenii care mai împrumută filme preferă fie comediile, fie acţiunile. Cei care ajung să închirieze DVD-uri sunt clienţi fideli sau nu au acces la internet acasă. „Închiriez săptămânal pentru că nu am internet şi prefer varianta aceasta dacă vreau să văd filme noi. La cinematograf este mult mai scump“, crede Mirela Crângu, gestionară.  Cei care mai deţin încă astfel de afaceri spun că, în momentul acesta, supravieţuiesc la limită. De la o lună la alta, încasările abia mai ajung pentru plata angajaţilor, a chiriilor şi a impozitelor. Drept dovadă, la Piatra Neamţ, din şapte centre de închiriere de filme au mai rămas pe piaţă doar două.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite