Afaceri clientelare la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În achiziţiile publice făcute de instituţia medicală s-au băgat firme conduse de soţiile demnitarilor locali. Alimentele au fost asigurate de firma familiei deputatului Toader Mocanu, iar lucrările de reparaţii au fost executate de firma soţiei unui primar.

Anul trecut, societatea Ellmar Com SRL din Târgu Neamţ a livrat spitalului alimente în valoare totală de 127.715 lei. Firma a aparţinut deputatului Toader Mocanu, fost prefect de Neamţ. După ce acesta a fost numit la conducerea instituţiei, el s-a retras oficial din patronatul firmei. Acum, Ellmar Com este împărţită între soţia acestuia, Mariana Mocanu, şi fiica Elena Roxana.


Obiectul principal de activitate al societăţii comerciale îl constituie comerţul cu ridicata al băuturilor, conform declaraţiei de la Registrul Comerţului. Procentul de beneficii şi pierderi ale acestei firme este de 62,5 % pentru soţia deputatului şi de 37,5% pentru fiica acestuia.


„Nu cunosc detalii“


Toader Mocanu spune că nu ştie ce se întâmplă în firma din care s-a retras în mod oficial şi, cu atât mai puţin, de afacerile cu Spitalul Judeţean. „Nu fac nicio precizare, pentru că nu cunosc detalii“, ne-a declarat deputatul Mocanu.


Un alt politician care face afaceri cu spitalul prin soţie este primarul comunei Dragomireşti, Vasile Panaite, candidat pentru un fotoliu de deputat la alegerile din 2009. Anul trecut, firma Izopoint SRL Dragomireşti a efectuat lucrări de reparaţii la Spitalul Judeţean în valoare de 187.975 de lei.


Asociatul unic al acestei firme este soţia primarului, Brânduşa-Cristina Panaite. Şi firma Moldo Design SRL Dragomireşti, care aparţine tot soţiei primarului, a efectuat lucrări de reparaţii ale instalaţiilor electrice interioare, în valoare de 25.628 de lei. Vasile Panaite a spus că nu ştie despre afacerile soţiei. „Nu ştiu nimic despre afacerile firmelor, soţia mea se ocupă de ele“, a declarat primarul Panaite.


„Achiziţiile se fac prin Bursa Română de Mărfuri“


Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, doctorul Sorin Ciobanu, spune că nu vede nicio problemă în derularea achiziţiilor publice prin aceste firme. „Orice contract de achiziţii este făcut prin Bursa Română de Mărfuri, astfel că nu pot exista suspiciuni în legătură cu ele“, a declarat Sorin Ciobanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite