Neamţ: Portret/Andreea Tudosă: Aduce naiul la nunţile nemţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Portret/Andreea Tudosă: Aduce naiul la nunţile nemţenilor
Neamţ: Portret/Andreea Tudosă: Aduce naiul la nunţile nemţenilor

Artista face parte din formaţia Crescendo şi îşi doreşte să-i atragă pe pietreni către muzica de calitate.Tânăra cântă la petreceri şi vrea să devină profesor.

A ndreea Tudosă s-a născut într-o familie de muzicieni şi crede că talentul l-a moştenit de la părinţi. „Tatăl meu m-a dus la Liceul de Artă când aveam zece ani. Aflasem că a venit un profesor nou, domnul Leonid Ciobanu, care preda naiul. De atunci am început să studiez naiul şi m-am îndrăgostit de el“, povesteşte Andreea. Primul nai l-a primit de la şcoală, la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ. Deşi acum este obişnuită cu apariţiile în public, emoţiile primului concert sunt încă vii în memoria Andreei.


A scăpat greu
de tracul de scenă


În clasa a V-a am avut o producţie muzicală la liceu. Ştiu că tremuram de emoţie. Tot atunci am susţinut şi un concert de Crăciun la Teatrul Tineretului. A fost multă lume şi mi-a fost destul de greu să scap de trac“, îşi aminteşte Andreea Tudosă. A primit premiul întâi la aproape toate concursurile muzicale la care a participat. A cântat şi în Republica Moldova, unde a fost aplaudată la scenă deschisă.


Totuşi, Andreea spune că cea mai mare realizare a sa a fost rezultatul de la Olimpiada Naţională de Muzică şi Teorie Muzicală din 2007. „Eram în clasa a XI-a. Olimpiada a fost la Bacău şi am avut un juriu foarte sever. Nu pot spune cât de fericită am fost când am luat cel mai mare premiu, cu 100 de puncte dintr-un total de 100“, a spus naista. Acum este studentă la filiala din Piatra Neamţ a Universităţii „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca, la profilul Pedagogic. „Îmi place foarte mult, deşi îmi ocupă tot timpul. Aici am şi un modul pe nai, aşa că sunt foarte mulţumită. Abia aştept să ajung să predau. Îmi doresc asta de foarte mulţi ani. Mi-aş dori să ajung chiar profesor universitar“, a declarat Andreea Tudosă.


Crescendo este
a doua sa familie


Din ianuarie 2009, Andreea este partea feminină a formaţiei Crescendo, unde cântă alături de fratele său, Mădălin, de tatăl său, Neculai, şi de un foarte bun prieten, Victor. „Tatăl meu cântă de când îl ştiu, fratele meu a terminat Facultatea de Muzică şi cântă la saxofon şi clarinet, iar Victor este student la Muzică acum şi este cel mai bun acordeonist, deşi cântă şi la clape“, a spus Andreea.


Tatăl fetei este numai solist, însă ceilalţi trei membri ai trupei Crescendo încearcă să ofere un alt gen de muzică petrecerilor şi nuntaşilor din Piatra Neamţ, şi nu numai. „Cântăm de la cafe concert la lăutărească veche, numai manele nu. Noi încercăm să avem un repertoriu diversificat, în care fiecare să aloce un timp aparte şi instrumentelor pe care le-am studiat“, a adaugat pietreanca. Tânăra încearcă mereu să se perfecţioneze în ceea ce face. „Nu suntem lăutari, ci oameni care au studiat muzica şi care vor să ofere momente unice celor ce-i ascultă“, a subliniat Andreea Tudosă.

Întrebări şi răspunsuri
Ce-şi doreşti pe viitor?
Sper să fiu la catedră şi să fiu pentru elevi un om la fel de drag cum mi-a fost mie profesorul Leonid Ciobanu. Şi mi-aş dori ca formaţia noastră să aibă succes. Suntem ascultaţi deja de oameni, dar vrem să scoatem şi CD-uri.

Ce carenţe au facultăţile de muzică din ţară?
În România nu există nicio secţie pentru acordeonişti, iar naiul poate fi studiat numai la Bucureşti.

Ce-i place
Să mă uit la filme şi să mănânc paste cu ton. Melodia mea preferată este «My all» interpretată de Mariah Carey, dar îmi mai place să ascult şi melodiile formaţiei Provincialii. Sunt un mare fan al desenelor animate, iar preferatele mele sunt «Spioanele». Atunci când am timp le vizionez cu plăcere.

Ce nu-i place
Nu suport să mă bată cineva la cap şi sunt destul de mofturoasă la mâncare. Nu-mi plac sărmăluţele şi mâncarea de ceapă pentru că sunt greoaie şi mi se face rău de la ele. Nici carnea de vânat nu este pe gustul meu.

Profil
NăscutĂ. 22.09.1990, la Piatra Neamţ.
Studii. Facultatea de Muzică, Piatra Neamţ.
Familie. Mai are un frate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite