Neamţ: Adolescent în criză astmatică salvat de pe Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Adolescent în criză astmatică salvat de pe Ceahlău
Neamţ: Adolescent în criză astmatică salvat de pe Ceahlău

Salvamontiştii au avut de lucru pentru siguranţa pelerinilor care au urcat pe masiv de „Schimbarea la Faţă”

În această dimineaţă, un tânăr de 15 ani din Bucureşti care era cazat la schitul de pe Ceahlău a intrat în criză asmatică cauzată de umiditatea excesivă şi de faptul că îşi uitase inhalatorul şi medicamentele acasă. Salvamontiştii i-au administrat  oxigen pentru a fi scos din starea de insuficienţă cardiopulmonară după care a fost transportat pe traseul Lutul Roşu spre maşina ambulanţei.  

Grupuri de pelerini au dormit sub cerul liber, păzitţi de salvamontişti

Masivul Ceahlău a fost supraaglomerat cu ocazia sărbătorii religioase „Schimbarea la Faţă". Turiştii aflaţi în sezon li s-au adăugat miercuri şi joi aproximativ 400-500 de pelerini care au ţinut echipele Salvamont în stare de veghe.

Vremea rea, cu vânt, precipitaţii şi ceaţă deosebit de densă de la cota 1.400 spre vârf, a creat probleme deosebite dispozitivului de prevenire şi salvare. Miercuri dimineaţă, salvamontiştii au intervenit pentru salvarea lui A. Catană, de 26 de ani, un turist din Timişoara care suferise o luxaţie după o cădere în punctul „Piatra cu apă” de pe traseul Lutul Roşu. Tânărului i s-a acordat primul ajutor, i s-au administrat calmante şi a fost transportat până la ambulanţă.

Cum spaţiile de cazare erau ocupate încă din zilele precedente, mulţi pelerini au dormit sub cerul liber înveliţi în pături şi acoperiţi cu folii din polietilenă. “Echipa din Baza Dochia a monitorizat permanent starea lor de sănătate, dat fiind că umiditatea crescută putea provoca stări de hipotermie”,a  precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite