Neamţ: Absolvenţii, ignoraţi de patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Absolvenţii, ignoraţi de patroni
Neamţ: Absolvenţii, ignoraţi de patroni

Doar şapte dintre cei 400 de tineri nemţeni şi-au găsit slujbe la Bursa Locurilor de Muncă 

Cei 40 de angajatori veniţi la târg au oferit 200 de locuri de muncă pentru toţi absolvenţii din judeţul Neamţ.

 Patronii nemţeni evită să angajeze absolvenţi de facultate, de liceu sau de şcoli profesionale. Concluzia aparţine specialiştilor în resurse umane şi a venit după ultimul târg al locurilor de muncă organizat săptămâna trecută la Piatra Neamţ.


Deşi la eveniment s-au prezentant peste 400 de tineri dornici să-şi găsească o slujbă, numai o treime dintre aceştia au făcut paşi înainte spre angajare. Nemţenii care au terminat o facultate şi care s-au întors acasă îşi pun speranţele în fiecare eveniment care le-ar putea aduce un loc de muncă. Majoritatea angajatorilor îi anunţă însă că doresc persoane care să ştie deja o meserie sau să muncească mult, pe bani puţini.


La bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată vineri, 25 septembrie, numai şapte persoane cu studii superioare au fost angajate pe loc. Majoritatea locurilor de muncă oferite celor cu studii superioare au fost scoase la concurs de societatea Ga Pro Co Chemicals Săvineşti (combinatul de îngăşăminte chimice - n.r.). Au fost trei de posturi de ingineri şi zece de operatori chimişti“, a declarat Camelia Cârligeanu, director al AJOFM Neamţ.


Meseriaşii nemţeni au cele mai multe şanse de angajare. Dovadă o face şi numărul mare de locuri de muncă oferite în confecţii, comerţ sau construcţii. „La bursă au fost prezenţi mai mulţi angajatori din ramurile principale de activitate, care au oferit 21 de posturi în confecţii de obiecte vestimentare şi 25 pentru cei pregătiţi în domeniul construcţiilor. Am avut însă şi locuri de muncă pentru tâmplari, tapiţeri sau vânzători“, a completat Camelia Cârligeanu.


Tinerii, dezarmaţi
de oferta firmelor


Proaspeţii absolvenţi din judeţul Neamţ au fost dezamăgiţi de oferta slabă a celor 40 de angajatori care şi-au prezentat oferta la Bursă. „Eu am făcut Facultatea de Litere şi sunt acum la master la distanţă pentru că nu-mi mai permit să studiez la zi. Nu ştiu dacă o să mă angajez curând şi sunt destul de supărată pentru că singurele şanse aici în oraş ar fi pentru un post de secretară sau, în cel mai bun caz, asistent manager“, povesteşte tânăra Alina Mândruţă. 


Pe principiul „decât pe şantier la noi, mai bine în Italia“, nu puţini au fost cei care, dezamăgiţi de ofertele angajatorilor din judeţ, îşi fac bagajele pentru străinătate. „Eu m-am întors în vară acasă şi am vrut să rămân aici, dar cred că o să plec din nou, măcar până la anul viitor. Am terminat Ştiinţe Economice, dar nu îmi e ruşine că acolo vând pizza. Contează că pot câştiga mai mult ca aici“, a mărturisit  Marius Romedia, un tânăr nemţean de 26 de ani, cu experienţă în munca peste hotare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite