„A trebuit să-l ajut pe hoţ să-mi fure tablourile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Stoiciu (dreapta) şi-a recuperat de la poliţie tablourile furate în luna mai
Victoria Stoiciu (dreapta) şi-a recuperat de la poliţie tablourile furate în luna mai

Nemţeanca jefuită acum câteva luni de picturi extrem de valoroase a povestit tot coşmarul trăit în timp ce era în casă cu hoțul. 

Chiar dacă şi-a recuperat operele de artă şi bunurile de valoare sustrase din vila de la Piatra Neamţ, septuagenara Victoria Stoiciu îşi aminteşte scena jafului de pe 17 mai, de parcă ar fi fost ieri.


Bătrâna spune că i-a arătat chiar ea hoţului care sunt cele mai valoroase picturi din casă după care a fost legată de mâini şi de picioare şi abandonată. „El mi-a zis: «Grigorescu şi Tonitza» şi bineînţeles că l-am ajutat să împacheteze tablourile. A trebuit să-l ajut să-mi fure tablourile. I-am oferit şi ziare şi pungi, tot, tot. A trebuit să fac ce mi-a zis hoţul, ca să-mi apăr cât de cât ce aveam în casă“, îşi aminteşte femeia.


L-a ajutat pe hoţ ca să nu distrugă pânzele


Proprietara spune că pasiunea pentru frumos a fost cea care a dus la construirea unei colecţii impresionante de tablouri de valoare primite ca moştenire, dar şi a altora cumpărate în timp.


„Şi într-o zi m-am trezit că vine un nenorocit care distruge tot. Cu ce l-am deranjat eu? Dacă l-aş vedea acum în faţa ochilor, i-aş zice: «Cum să intri peste mine, să mă nenoroceşti, să-mi iei ce e al meu?»“, s-a destăinuit femeia, cu lacrimi în ochi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Poliţia Neamţ.


După ce i-a arătat tâlharului care sunt picturile celebre, bătrâna a fost legată la picioare cu o aţă, iar la mâini cu o faţă de masă. Hoţul nu era însă mulţumit cu prada, aşa că a mai căutat prin vilă şi alte bunuri. Aşa a ajuns să găsească într-un şifonier ultimul costum pe care l-a purtat soţul răposat al proprietarei şi l-a scotocit să vadă dacă găseşte bani prin buzunare. În buzunarul vestei a dat peste un ceas de buzunar OMEGA din aur, funcţional, din anii 1800, atârnat de un lănţişor tot din aur. „Atâta m-am rugat de el să nu mi-l ia, pentru că era primit de soţul meu de la tatăl lui, când a împlinit 50 de ani, şi ar fi trebuit să fie lăsat moştenire fiului nostru”, mai spune femeia.


Tablourile furate, expuse la Muzeu


Victoria Stoiciu şi fiica sa au acceptat propunerea prefectului de Neamţ de a prezenta operele de artă celebre în cadrul unei expoziţii la Muzeul de Istorie. Manifestarea va fi vernisată pe 1 decembrie. „În cadrul expoziţiei vom arăta ce am recuperat, şi cred că merită felicitări toţi cei care au contribuit la soluţionarea cazului. Este un început de spălare a imaginii Poliţiei Neamţ şi am avut ocazia de a demonstra că rolul nostru este să fim aproape de cetăţean“, spune comisarul şef Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite