A fost prins autorul jafului din Vila Stoiciu. Tablourile urmau să fie vândute pentru 65.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci luni de anchetă, polițiștii nemțeni au reținut suspectul furtului de tablouri din vila situată pe strada Ștefan cel Mare din Piatra Neamț. Pentru a-l prinde pe autor, polițiștii s-au folosiut de un portret robot realizat după descrierea făcută de proprietara vilei.  

Update ora 17.10 Hoțul de tablouri cerea 65.000 de euro pentru tablouri

Constănțeanul Marcel Stavarache, de 44 de ani voia să vândă pânzele celebre sustrase din vila Stoiciu pe 17 mai în schimbul sumei de 65.000 de euro, deși conform estimărilor, acestea valorează de cinci ori mai mult, respecitv 340.000 de euro. Împreună cu un prieten, Marinel Chiper, Stavarache a dus tablourile la marginea unei păduri de lângă orașul Hârșova, sperând să le vândă unui cumpărător care îl contactase. Hoțul nu știa însă că acel cumpărător era un polițist sub acoperire.

„Stavarache urma să perfecteze tranzacția, însă nu a mai găsit tablourile unde le lăsase, pentru că fuseseră luate de acolo de un cioban. L-am stimulat pe vânzător să le găsească și acesta a dat în cele din urmă peste tablourile aruncate într-o magazie cu butoaie de motorină lâmgă stâna ciobanilor. Cei doi au fost opriți pe podul de la Giurgeni de peste Dunăre, cu tablourile în mașină”, a spus procurorul Stelian Olteanu, șef secție Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

Hoţul de tablouri de patrimoniu din Piatra Neamţ nu a fost încă prins

Imaginile a șase din cele nouă tablouri sustrase pe data de 17 mai a.c. au fost postate pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Trei suspecţi în cazul furtului de tablouri

Autorul jafului a luat cu el două tablouri de Nicolae Tonitza - „Băiat" şi „Car cu boi",  „Irişi galbeni", semnat de Nicolae Tonitza, şi „La marginea pădurii" de D. Ghiaţă. De asemenea, din vila Stoiciu au mai fost furate tablourile „Natură moartă - piersici" de Octav Băncilă, „Natură moartă - prune" de D. Stahie, „Natură statică" de Corneliu Baba şi „Portret de femeie", lucrare semnată de Nicolae Grigorescu.

Jaf de mare artă la Piatra Neamţ

„Noi am făcut demersurile necesare pentru darea lor în urmărire generală încă de la producerea furtului şi s-a urmat procedura legală", a spus inspector principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Neamţ.

Conducerea Poliției Neamț va oferi amănunte despre suspectul reținut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite