A doua ratare de a cuceri Everestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai înalt vârf de pe Terra pare să fie piatra de încercare pentru alpinistul pietrean, care nu renunţă, totuşi, la ideea de a învinge ghinionul.

Profesorul Sorin Baciu, lector-doctor în cadrul Departamentului de Geologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a vrut să marcheze împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi universităţi din România prin arborarea steagului instituţiei pe Everest, cel mai înalt munte de pe pământ, la o înălţime de 8.850 de metri. Expediţia, începută pe 31 martie, trebuia să se încheie pe 5 iunie, însă a luat sfârşit cu o lună şi jumătate înainte.

Evacuat de urgenţă

„Am ajuns în tabăra de bază, la 5.400 de metri altitudine. Făceam antrenamente pe un gheţar şi am avut un accident. Mi-am dislocat nişte vertebre, a fost atins nervul sciatic, iar durerea a coborât pe piciorul drept. Nu am mai putut să merg, iar medicul  a decis, pe 25 aprilie, că trebuie să fiu evacuat de urgenţă“, a povestit Sorin Baciu.

Chiar dacă experienţa de acum a fost una mai puţin fericită, exploratorul Sorin Baciu a reuşit o mare performanţă: a fost singurul român acceptat în echipa exploratorului Russell Brice în încercarea de a accede pe „acoperişul lumii“.

Prima încercare - în 1996

Aceasta a fost a doua încercare a profesorului pietrean de a ajunge pe cel mai înalt vârf de pe Terra. El a mai avut o tentativă în 1996, dar a fost nevoit să renunţe la expediţia pe Everest din cauza vremii. „A fost un an groaznic din cauza vremii şi mulţi alpinişti şi-au pierdut viaţa atunci“, îşi aminteşte alpinistul.

Chiar dacă steagul Universităţii „Cuza“ nu a ajuns încă pe Everest, profesorul Sorin Baciu a reuşit să-l arboreze până acum pe alte două vârfuri ale lumii. „În 2009 l-am arborat pe vârful Mera Peak (6.476 metri) din Himalaya, iar în 2007 pe Aconcagua (6.962 metri), cel mai înalt vârf din America de Sud“, a spus exploratorul pietrean.

În ciuda celor două eşecuri, profesorul nu s-a resemnat, ci vrea să-şi ducă visul până la capăt şi să reuşească în cele din urmă să ajungă şi pe „acoperişul lumii“.

„Când ai scopuri înalte, rişti să ai parte şi de consecinţe dramatice. Voi pleca la Bucureşti pentru a face analizele şi pentru a urma un tratament şi sper ca, în maxim o lună, să reîncep antrenamentele. Nu am renunţat la visul meu şi voi încerca şi anul viitor să urc steagul Universităţii «Al.I.Cuza» pe cel mai înalt vârf din lume“, a adăugat Sorin Baciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite