200 de schiori bătucesc zilnic pârtia de pe Cozla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsorile au atras la Piatra Neamţ amatori din toată Moldova. În fiecare minut, cel puţin  doi schiori îşi dau drumul din vârful pârtiei. Anul acesta vor fi aduşi şi instructori.

Avalanşa de schiori a umplut conturile societăţii care administrează pârtia Cozla cu 6.000 de lei zilnic. Fericiţi sunt şi vânzătorii de ceai fierbinte sau vin fiert. 


 Gerul nu i-a speriat pe amatorii de sport şi distracţie. De la primele ore ale zilei şi până după căderea nopţii, pe pârtie sunt cel puţin 200 de schiori.
„De o săptămână merg zi de zi. E drept că apuc numai câteva ore pe seară, după serviciu, dar este nocturnă şi telescaunul funcţionează până la ora 19.30”, a spus Mihai Aprofirii, schior amator din Piatra Neamţ.


În permanenţă se închiriază echipamente sau se ceruiesc snowboarduri. „Încasările zilnice de la schiori depăşesc 6.000 de lei. Grosimea stratului de zăpadă în acest weekend este cuprinsă între 70 de centimetri şi un metru, în funcţie de zone“, a declarat Adi Baciu, reprezentantul firmei care administrează patinoarul.


Minusurile schiatului la Piatra Neamţ


În acelaşi timp administratorii îi sfătuiesc pe neprofesionişti să nu se aventureze la acrobaţii prin zăpadă. „Începătorii ar trebui să aibă echipamentul complet, inclusiv casca de protecţie, să fie prevăzători şi este indicat să înceapă coborârea cu 50 de metri mai jos de punctul de pornire. Noi avem şi salvamontişti şi o echipă de alpinişti pe pârtie, gata oricând să intervină, dar este important ca şi oamenii să se păzească“, a adăugat Adi Baciu. Printre punctele slabe semnalate de schiorii de pe Cozla se numără pietrişul de la baza pârtiei, care le zgârâie echipamentul personal, şi lipsa unei pârtii pentru începători.


„Eu am noroc că am echipamentul închiriat, dar pentru cei care vin cu el de acasă nu este comod să şi-l distrugă aici“, a spus Ciprian Amariei, schior amator din Iaşi. Pârtia a devenit loc de antrenament şi pentru elevii de la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ. Profesionişti în devenire, copiii sunt admiraţi pentru măiestria lor de a aluneca pe zăpadă.


Instructori de schi, de săptămâna viitoare


„Noi am avut antrenamente până acum în Harghita, dar de când s-a deschis pârtia de pe Cozla ne antrenăm aici. Cred că ceea ce lipseşte este o pârtie mecanizată pentru începători”, şi-a exprimat punctul de vedere Giusepe Asăvoaie, profesor de schi alpin.


O noutate pentru acest an este prezenţa profesioniştilor în zonă. „De săptămâna viitoare vom avea şi instructori pe pârtie, care să-i înveţe pe amatori cum trebuie să schieze corect“, a precizat Adi Baciu.

_______________

Lista de cheltuieli pentru o zi de schi
Echipament complet (schiuri, clăpari, beţe) adulţi: 40 de lei/patru ore;
Echipament complet copii: 20 de lei/patru ore;
Snowboard: 45 de lei/patru ore;
Servicii ceruire schi: 50 de lei/pereche;
Servicii ceruire snowboard: 85 de lei/placa;
O călătorie cu telescaunul: 10 lei;
10 călătorii cu telescaunul: 50 de lei;
Tubing: 3 lei;
Ceai: 2 lei/paharul;
Vin fiert: 4 lei/paharul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite