Ursul îşi face de cap prin satele din Neamţ. Primarul: „Am pus afişe, dar ursul nu ştie să citească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe gospodării din comuna Alexandru cel Bun au fost „vizitate“ în weekend de urs. Chiar dacă a sfârtecat cinci oi şi a produs stricăciuni, sălbăticiunea este protejată de lege şi nu poate fi vânată.

Locuitorii comunei Alexandru cel Bun, aflată în imediata apropiere a municipiului Piatra Neamţ, trăiesc cu teama în suflet, după ce, în ultima perioadă, gospodăriile le-au fost călcate de urs. În două dimineţi consecutive, duminică şi luni, oamenii din satul Vădurele au găsit prin curţi semne evidente ale vizitelor sălbăticiunii: oi sfârtecate, garduri distruse, urme mari de labe pe zăpadă şi, în unele locuri, excremente de urs.

„Cred că dimineaţă a dat atacul, între 4.30 şi 5.00. E periculos, pentru că oamenii atunci ies din casă, încep să circule. De când mă ştiu, de 60 de ani, nu a fost urs aici în sat. O singură dată, într-o iarnă grea, a fost un urs care a scuturat un măr pădureţ, dar şi-a văzut de treabă şi a plecat“, a declarat un sătean din Alexandru cel Bun.

Urmele trecerii ursului prin gospodăriile din Alexandru cel Bun FOTO: ziarpiatraneamt.ro

image

Primarul Ion Rotaru spune că singura soluţie pe care a avut-o la îndemână pentru a preveni riscul unei întâlniri cu ursul a fost să lipească afişe de atenţionare a populaţiei.

„Am pus afişe, dar ursul nu ştie să citească… Din declaraţiile unui consătean, e vorba de un exemplar de vreo 250-300 kg, cel mai probabil mascul. Aseară a revenit, pentru că a dat de gustul cărnii de oaie. În plus, fiind vremea mai caldă, ursul nu mai hibernează şi caută hrană. Am anunţat şi eu autorităţile, trebuie să facem ceva, altfel te trezeşti în casă cu ursul. Doar cei care au asigurare îşi vor recupera pagubele pentru oile pierdute“, a declarat primarul Rotaru.

O oaie sfârtecată de urs la Alexandru cel Bun FOTO: ziarpiatraneamt.ro

image

Care sunt soluţiile

Primele apariţii ale urşilor în zona învecinată municipiului Piatra Neamţ au fost semnalate încă din noiembrie, un exemplar fiind văzut la Bâtca Doamnei, o anexă a urbei. În ultima lună, Jandarmeria a fost solicitată de şase ori să intervină, după ce populaţia a anunţat la 112 prezenţa ursului, de două ori în noiembrie (pe 23 şi 28, în zona Bâtca Doamnei) şi de patru ori în decembrie (două apeluri pe data de 14 şi alte două pe 18 decembrie). Numai că jandarmii nu pot decât să constate dacă sesizarea se justifică.

„Cadrul legal spune că trebuie să verificăm la faţa locului astfel de sesizări şi noi suntem conducătorii unor astfel de acţiuni la care participă şi specialişti de la Silvic. Avem arme cu munţie letală, dar nu putem face uz de ea decât atunci când omul este atacat. În schimb, nu dispunem de dotare specială, arme cu tranchilizant şi, chiar dacă am avea aşa ceva, legislaţia nu ne permite să o utilizăm“, a precizat locotenent Marius Gămănuţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

Până când legislaţia se va modifica, urşii îşi vor putea vedea liniştiţi de treabă. Luna trecută, atunci când au apărut primele sesizări privind prezenţa ursului în zona locuită a anexei Bâtca Doamnei, conducerea Direcţiei Silvice Neamţ (gestionară a fondului cinegetic) a recomandat populaţiei să evite să intre în pădure, să nu tenteze ursul cu fructe şi legume nerecoltate şi a transmis cum să se comporte oamenii în situaţia unei întâlniri cu sălbăticiunea (să se îndepărteze în linişte, fără mişcări bruşte, fără a încerca sperierea sau alungarea ursului cu zgomote, fluierături). „Orice eventuală acţiune de tranchilizare a unui exemplar de urs presupune dotări, substanţe, specialişti cu experienţă în domeniu, iar animalul trebuie să fie liniştit şi să se afle la o distanţă de până cel mult 20 de metri, prin urmare este foarte dificilă şi nu constituie, aşa cum ar putea părea, o opţiune în caz de intervenţie, decât în cazul întrunirii tuturor condiţiilor menţionate, şi asta după eliminarea oricărui risc de rănire pentru cei implicaţi“, a precizat Doru Gherghel, şeful Direcţiei Silvice Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite