Un bebeluş a murit în Piatra Neamţ, iar fratele său geamăn a fost transferat la Iaşi. Medic: „Este infecţie nosocomială, cu Klebsiella“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul a murit la Spitalul din Piatra Neamţ FOTO Arhivă Mediafax
Copilul a murit la Spitalul din Piatra Neamţ FOTO Arhivă Mediafax

Un caz tragic petrecut la Piatra Neamţ, devenit public abia la o săptămână distanţă, readuce în discuţie problema infecţiilor nosocomiale care pun în pericol de moarte viaţa pacienţilor în spitalele din România.

O mamă care a născut prematur, la 34 de săptămâni, copii gemeni, la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Neamţ, a pierdut unul din bebeluşi după nouă zile de la naştere, iar celălalt copil a fost transferat la o clinică din Iaşi. Abia la această a doua clinică medicii au constatat că al doilea copil este infectat cu bacteria „Klebsiella pneumonia“, considerată o infecţie nosocomială. Despre bebeluşul care şi-a pierdut viaţa nu se ştie deocamdată dacă avea sau nu aceeaşi bacterie. Între timp, medicii se acuză între ei. 

Mama se internase în spital pe 7 iulie, în urgenţă, la secţia Obstetrică-Ginecologie, cu semnele unei posibile naşteri premature (dureri lombaro-abdominale). „Pacienta a fost urmărită la clinica Arcadia de la Iaşi, iar noi nu avem niciun document asupra perioadei de urmărire“, a declarat medicul Alexandru Juncu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, sâmbătă, 23 iulie, într-o conferinţă de presă în care a prezentat detaliile acestui caz. Conform referatului spitalului, femeii i s-au recoltat probe biologice şi i s-a instituit tratament, fără a fi eficient, motiv pentru care, pe 9 iulie, la ora 12.00 noaptea, medicii au făcut o operaţie cezariană.

Stop cardio-respirator

Cei doi copii, de sex masculin, au fost transferaţi în compartimentul de terapie intensivă neonatală, iar evoluţia stării lor de sănătate a fost normală, dar, în ziua a noua de viaţă, unul din nou-născuţi a decedat, după ce, brusc, i s-au degradat parametrii vitali. „Pe lângă tratamentul cu antibiotic, i s-a administrat sânge Rh negativ şi s-au intensificat măsurile de terapie intensivă şi de susţinere a funcţiilor vitale. La ora 18.15, nou-născutul face stop cardio-respirator, pentru care se instituie protocolul de resuscitare. Se constată decesul la ora 19.20“, a precizat directorul Juncu.

Medicii spun că pe 17 iulie de la bebeluşul respectiv se recoltase hemocultură, care a evidenţiat prezenţa de enterobacter, iar la necropsia efectuată la 24 de ore de la deces nu se evidenţiase focar de infecţie. Conducerea spitalului a mai adăugat că, după necropsie, pe 18 iulie, la ora 14.10, a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică Neamţ şi s-au întocmit actele pentru anchetele de deces care se raportează la Ministerul Sănătăţii.

„Starea copilului s-a degradat brusc în a şaptea zi. Nimeni nu poate declara pe moment dacă e vorba de o infecţie nosocomială. Ulterior s-au recoltat hemoculturile care ne-ar putea ajuta la definiţie. În acel moment nu putea spune nimeni că este infecţie nosocomială“, a spus Doina Apetroaia, medicul responsabil de Compartimentul prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Autopsia bebeluşului decedat, realizată în Piatra Neamţ, nu a evidenţiat prezinţa bacteriei Klebsiella, în certificatul de deces semnalându-se ca şi cause: hemoragia cerebrală de prematuritate, insuficienţă cardio-respiratorie acută şi encefalopatie ischemică hipoxică. Urmează însă să vină şi rezultatele analizelor complexe efectuate asupra bebeluşului decedat, analize care ar putea lămuri dacă în cauza morţii ar putea fi implicată şi bacteria Klebsiella.

Acuze între spitale

Al doilea nou-născut a fost transferat ulterior la clinica de neonatologie din Iaşi, unde medicii au constatat că prezintă o infecţie cu bacteria Klebsiella pneumoniae. Copilul este sub tratament, şi, după o perioadă mai dificilă, pare să evolueze spre bine. Părinţii gemenilor au susţinut că au solicitat transferul celuilalt copil la un spital din Iaşi, însă au fost refuzaţi. În cele din urmă, familia ar fi reuşit să ia legătura cu un medic din Iaşi, care ar fi înlesnit transferul. Şefii Spitalului din Neamţ au citat însă din foaia de observaţie, unde ar fi menţionat că s-a solicitat transferul ambilor copii, nu numai celui de-al doilea.

„Cei de la Iaşi nu au putut accepta transferul, menţionând că nu au locuri. Al doilea copil a fost transferat la Iaşi pentru că s-a intervenit probabil la cineva de la clinica de neonatologie“, a mai adăugat directorul SJU Neamţ. Legat de infecţia cu Klebsiella, doctorul Alexandru Juncu a precizat că, în săptămâna în care s-au născut gemenii, DSP a făcut un control încrucişat, iar rezultatele au arătat că nu există „niciun fel de încărcătură bacteriană“. Directorul SJU Neamţ a subliniat, la rândul lui, că rezultatele necropsiei încă se analizează, iar rezultatele probelor biologice prelevate vor fi cunoscute abia peste o săptămână.

Cum se simte al doilea copil

Starea bebeluşului internat la Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi se menţine stabilă. „Pacientul este monitorizat în secţia ATI a unităţii medicale şi se află sub tratament ţintit pentru infecţia cu Klebsiella. Copilul nu pune probleme grave, în sensul că parametrii care ţin de tensiune, respiraţie şi puls sunt stabili. Evoluţia lui ulterioară este dificil de prevăzut, dat fiind faptul că prematurii sunt o categorie de risc“, a apreciat doctorul Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii „Cuza-Vodă“ din Iaşi.

Potrivit specialistului, analizele de laborator au arătat că bacteria Klebsiella este localizată în sângele copilului. În ceea ce priveşte acuzele privind încercarea fără succes de a transfera copiii de la Neamţ la Iaşi, dr. Iolanda Blidaru precizează: „Copilul a fost născut pe 9 iulie. În maternitatea noastră a ajuns, prin transfer, pe 18 iulie. Nu ştiu să se fi cerut transferul înainte de această dată. Atunci s-a solicitat transferul şi a fost transportat cu ambulanţa noastră dotată cu terapie intensivă pentru neonatologie. Copilul a fost asistat pe durata transportului de un medic neonatolog“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite