Trei localităţi din Neamţ şi Consiliul Judeţean, interimate prelungite până în iunie 2016. "Vor fi probleme doar acolo unde va apărea instabilitate politică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Neamţ are în acest moment patru situaţii pentru care Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri anticipate în urma vacantării posturilor, din diferite motive, pe parcursul anilor 2014-2015. Conform Autorităţii Electorale Permanente, termenul limită până la care alegerile locale parţiale pot fi organizate este 7 iunie 2015.

Municipiul reşedinţă de judeţ, Consiliul Judeţean şi două comune din Neamţ vor fi conduse de primari, respectiv de un preşedinte (CJ), toţi cu statut de interimar, până la alegerile locale de anul viitor. Acest lucru a devenit certitudine după ce Autoritatea Electorală Permanentă a precizat pentru Adevărul că "în cazul alegerilor locale parţiale, data de 7 iunie 2015 este ultima dată posibilă pentru organizarea şi desfăşurarea acestora, iar proiectele de hotărâri ale Guvernului ar trebuie adoptate astfel încât să intre în vigoare la data de 4 mai 2015". 

Funcţia de preşedinte al CJ Neamţ a devenit vacantă în noiembrie 2014, atunci când a survenit decesul lui Culiţă Tărâţă. Acesta deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean câştigată în urma alegerilor uninominale din 2012. 

În locul său, pe 2 decembrie 2014 a fost desemnat preşedinte interimar Constantin Iacoban, din rândul consilierilor judeţeni. Acesta a devenit ulterior şi şef al UNPR Neamţ, formaţiune al cărei lider era Culiţă Tărâţă.  

„Nu cred că vor fi probleme în administraţia judeţeană până la viitoarele alegeri. Spre deosebire de alegerile la primării şi consilii locale, la scrutinul din 2016 preşedintele de CJ nu va mai fi desemnat direct de electorat, ci din rândul consilierilor judeţeni. Or’ la noi, la Neamţ, tocmai s-a făcut un exerciţiu al acestui mod de alegere la începutul anului, atunci când am fost desemnat în funcţia de preşedinte interimar. Nu cred că vor fi probleme dacă nu vor mai fi anticipate şi mă bazez pe structura politică existentă în legislativul judeţean şi pe dorinţa colegilor din consiliu de stabilitate”, a declarat preşedintele CJ Neamţ, Constantin Iacoban.

Pinalti s-a lăsat de primărit după 10 ani şi jumătate

Fotoliul de primar al municipiului Piatra Neamţ s-a eliberat oficial prin demisia depusă de Gheorghe Ştefan în luna martie 2015. Pe 31 martie, Consiliul Local a luat act de demisie, iar funcţia vacantă a fost preluată, în regim de interimat, de viceprimarul Dragoş Chitic (ex-PDL, independent). Acesta fusese desemnat primar interimar şi în primele trei luni ale acestui an, perioadă în care Gheorghe Ştefan era suspendat din funcţie din cauza cercetărilor în dosarul Microsoft. 

Dragoş Chitic şi-a văzut liniştit de treabă secondat de viceprimarii Aurelia Simionică (PSD) şi Vasile Popescu (PNL) mai puţin de o lună, deoarece pe finalul lui aprilie, PSD a încercat să-l schimbe din funcţie şi să o propulseze pe Aurelia Simionică pe fotoliul de primar. Puciul nu a reuşit, Aurelia Simionică (PSD) a pierdut şi funcţia de viceprimar, iar Chitic a anunţat că trece la PNL.  

„Iniţial am spus că nu ar fi necesare alegeri anticipate, deoarece mă bazam pe stabilitatea politică din Consiliul Local. După ce s-a petrecut săptămâna trecută, când a apărut un factor destabilizator, trebuie să nuanţez şi mă gândesc că trebuie respectată legea şi să fie organizate alegeri anticipate, să decidă oamenii prin votul lor cine să fie primar”, a declarat Dragoş Chitic, primar interimar al municipiului Piatra Neamţ. 

Dragoş Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamţ

image

Prefectul judeţului Neamţ susţine că după ce s-a consultat cu juriştii instituţiei a ajus la concluzia că în cazul vacantării prin demisie a postului de primar, legea 215, a administraţiei publice locale, este eliptică.

„Nu este prevăzut un termen pentru organizarea de alegeri anticipate în speţa aceasta a demisiei primarului. Pentru celelalte cazuri de vacantare a funcţiei – deces sau urmare a unei condamnări, termenul este specificat, respectiv 90 de zile”, spune prefectul Vlad Angheluţă.

Girov şi Văleni, tot cu interimari până în 2016

Şi două comune din judeţ sunt conduse în prezent de primar interimari. La Girov, fostul primar Vasile Olaru a primit în decembrie o condamnare care rămas definitivă de 5 luni de închisoare cu supendare, pentru conflict de interese, iar Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni a decedat pe 22 aprilie a.c. În locul lor, conduc primăriile Florinel Sarion (PNL - la Girov), respectiv Dan Relu Grigore (PSD-Văleni).      

„Câtă vreme va fi stabilitate politică în consiliile locale, nu vor fi probleme, singurele probleme vor apărea doar acolo unde va apărea acest factor de instabilitate, aşa cum a fost cazul în comuna Girov. La Neamţ au fost trei situaţii diferite pentru încetarea mandatelor: unul pentru demisie, la Piatra Neamţ, act pe care l-a decis domnul Gheorghe Ştefan, o altă vacantare a funcţiei de primar a fost urmare a unei condamnări defintive - cazul domnului Vasile Olaru, din comuna Girov. O a treia situaţie a fost de vacantare a funcţiei în urma decesului - pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv la comuna Văleni unde a decedat recent fostul primar Ionel Stoleru”, a precizat prefectul Vlad Angheluţă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite