Surparea muntelui Cozla, dezastrul care a îngrozit în toiul nopţii oraşul Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu peste un secol, muntele a fost afectat de o alunecare de teren care a afectat 21 de case şi gospodării situate la poalele versantului. Fenomenul natural s-a petrecut din cauza ploilor abundente căzute peste urbe mai multe zile la rând.

Cel mai mare dezastru natural care a afectat locuitorii oraşului Piatra Neamţ a avut loc în noaptea de 21 spre 22 mai 1897, prin surparea muntelui Cozla. Fenomenul care a îngrozit urbea s-a produs după circa două săptămâni de ploi abundente şi s-a soldat cu distrugerea a 21 de case şi dependinţe, situate la poale, în zona învecinată actualului parc zoologic.

“Prin ordonanţa primăriei din 25 mai 1897, primarul de atunci dispunea să se dea ajutor în sumă de 60 lei de la art. 40 bugetul pe 1897/1898, pentru cele 33 de familii, iar ca populaţie aproximativ 100 de suflete”, spune profesorul Gheorghe Radu, fost director la Arhivele Naţionale Neamţ.

Trei ani mai târziu, primăria a apelat la serviciile unui expert din Bacău, Theodor Galleriu, care a întocmit un studiu despre cauzele care au generat alunecare de teren. Una din cauze, cea naturală se leagă de formaţiunile geologice ale muntelui. 

“Solul acestei localităţi este aşezat parte pe un subsol de gresie compactă, iar parte pe şisturi friabile. Solul fiind pietros, apa se infiltrează cu înlesnire, ajunge la pătura şistoasă şi, baza coastelor fiind slăbită prin eroziuni, straturile alunecă cu înlesnire, târând în cursul lor şi solul, provocând astfel fugiturile. Din cauza lipsei de pădure, pe unele părţi ale acestor coaste bătătorite şi cu pante repezi, apa se scurge cu repeziciune şi, încetul cu încetul, provoacă văgăuni mici, care, cu timpul, se lărgesc, slăbesc coastele şi provoacă rupturi sau surpături”, a arătat expertul Theodor Galleriu.

Cauza secundară a alunecărilor era legată de activitatea oamenilor, respectiv abuzurile de păşunare, extragerile de piatră şi exploatarea pădurii. 

“S-a tăiat şi brăcuit vegetaţiunea forestieră, vitele au păşunat neîncetat, bătătorind solul şi distrugând vegetaţiunea erbacee şi arbustică; coastele s-au slăbit prin nenumărate extracţiuni de piatră, aşa că, astăzi toate versantele prezintă un aspect dezolator: o adevărată ruină şi primejdie pentru oraş”, mai susţinea geologul din Bacău.

Urmare a propunerilor sale de remediere a problemelor, edilii au pus în practică mai multe măsuri de întărire a versanţilor, la început de secol XX, în perioada marcată de primarul liberal Nicu Albu.

“După ce, în 1903 a mai avut loc o alunecare dezastroasă, edilii au decis oprirea oricărei tăieri de arbori, arbuşti şi spini, oprirea cu desăvârşire a păşunatului, oprirea oricărei săpături sau extracţiuni de piatră. Toate acestea concomitent cu captarea şi devierea apelor în rigole împietrite, întreaga desfăşurare a coastei surpate fiind fixată în baraje de gard, aşezate în mod transversal şi din 4 în 4 metri distanţă, plantarea cu pin şi molid a tuturor coastelor”, a mai precizat profesorul Radu.

Alunecările au reapărut în 2010

Alunecările de teren şi-au făcut apariţia din nou pe versanţii muntelui Cozla în urmă cu trei ani, urmările fiind vizibile la poale, unde aluviunile au ajuns până în strada Ştefan cel Mare. În iunie 2010, drumul de acces construit pentru infrastructura turistică a oraşului a agravat instabilitatea versantului. Alunecările s-au produs în zona în care a fost construit drumul de acces pentru utilajele şi materialele folosite pentru construirea telegondolei şi a pârtiei de schi.

După acest avertisment al naturii, conducerea Primăriei Piatra Neamţ a luat decizia să comande o expertiză geologică şi hidrologică, şi să efectueze lucrări de consolidarea muntelui.

În vara anului trecut, a fost desemnat constructorul pentru realizarea lucrărilor menite să preîntâmpine alunecările de teren de pe munte. Valoarea totală a contractului atribuit în urma licitaţiei electronice este de 207.975 de lei, plus TVA, fonduri asigurate de la bugetul local.

Citeşte şi Muntele Cozla o ia ameninţător la vale

FOTO Parcul Cozla, un veac de istorie a oraşului Piatra Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite