Primari cu mandate pierdute înainte de vreme. Cauzele: de la contrabandă, la „afaceri” cu păşuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Antochi, fost primar la Ghindăoani FOTO Facebook
Adrian Antochi, fost primar la Ghindăoani FOTO Facebook

Din cauza unor probleme cu justiţia, doi primari şi-au pierdut funcţiile înainte de expirarea mandatelor, astfel că în acele localităţi vor fi organizate alegeri

Câţiva primari şi-au pierdut funcţiile înainte de expirarea

mandatelor, marea majaritate din cauza unor „afaceri“ penale, astfel că în unele localităţi dn Neamţ vor avea loc alegeri. Iese în evidenţă cazul lui Adrian Antochi, fost edil al comunei Ghindăoani, care a fost condamnat cu suspendare pentru contrabandă cu ţigări. 

Nu a fost vorba despre o cantitate mare, dar l-a costat

extrem de „scump”. Era la primul mandat, fiind ales pe listele PSD, deţinând dregătoria mai puţin de un an, sentinţa fiind dată în iunie 2021. Acum trei luni, Guvernul a aprobat organizarea de alegeri în această comună, de acest aspect urmând a se ocupa prefectul de Neamţ. 

Antohi a fost condamnat definitiv de magistraţii de la Curtea de Apel Bacău la 2 ani de detenţie cu suspendarea condiţionată a executării, termenul de încercare fiind tot pe

perioada menţionată. Judecătorii l-au obligat şi la prestarea unui număr de 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăria pe care a condus-o, ori la cea dintr-o localitate vecină. 

Necazurile au început în anul 2018, când la magazinul pe care-l deţinea au fost descoperite, cu prilejul a două controale, puţin peste 700 de pachete de ţigări. Acuzatului i s-a interzis să mai fie ales în

autorităţile publice sau în orice alte funcţii şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei. 

De 22 de ani în fruntea administraţiei din comuna Hangu, Gavril Lupu şi-a pierdut şi el funcţia. Pe data de 19 aprilie 2022, el a fost condamnat definiv, sentinţa fiind pronunţată tot de către magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. În aceste condiţii, după câteva zile, Adrian Niţă, prefectul Neamţului, a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar. 

„Inginerii“ cu păşuni la o primărie, iar la alta fiu angajat ca administrator public 

Gavril Lupu a primit, pentru fapte de corupţie, 1 an şi şase luni cu suspendarea executării. Instanţa a mai stabilit ca termen de supraveghere o perioadă de 3 ani şi 6 luni, timp în care cel în cauză nu trebuie să fie implicat în vreo faptă penală. Actualul primar şi administraţia locală au de plătit şi despăgubiri consistente, care au fost calculate la aproximativ 1 milion de euro. 

gavrillupu

Gavril Lupu, fostul primar al comunei Hangu FOTO Adevărul.ro

A fost inculpat de procurorii DNA în 2018, pentru folosirea sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe

nedrept de fonduri europene. Faptele au avut loc în 2009 şi 2010. Se ceruse alocarea de fonduri pentru suprafeţele de 622 hectare şi 364,50 ha, deşi în realitate se utilizau doar 332, respectiv 197

hectare. 

Şi Alexandrina Raclariu, primarul de la Crăcăoani, este într-o postură deloc plăcută, ea luptându-se în instanţă cu Agenţia Naţională de Integritate, după ce instituţia a declarat edilul ca fiind în conflict de interese administrativ. Primul termen a avut loc, recent, la Tribunalul Neamţ. Iar instanţa a decis că speţa este de competenţa Curţii de Apel Bacău. 

Problemele primăriţei au început în momentul când a semnat o decizie discutabilă, cea de angajare a fiului în funcţia de administrator public. Se întâmpla în ianuarie 2021, ANI arătând într-un comunicat că „persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019“. 

Primarul avea să declare că s-a sfătuit cu secretarul comunei, acesta i-a spus că nu ar fi probleme cu

desemnarea, iar când şi-a dat seama de greşeală a emis un ordin de încetare. Practic, fiul nu a lucrat nicio zi în administraţia locală, nu a primit salariu şi nu ar fi vreun prejudiciu de recuperat. Apoi a vernit „sentinţa“ ANI, iar edilul riscă să-şi piardă mandatul. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Explicaţii năucitoare ale unor şoferi prinşi pe picior greşit. Cazuri ieşite din comun de pe şosele din Moldova

Emoţii „penale“ pentru preşedintele CJ Neamţ. A fost stabilit primul termen într-un nou proces

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite