Invitaţie la „băi de pădure“ prin codrii din Ţinutul Zimbrului. Pledoarie pentru puterea vindecătoare a naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin pădurile Neamţui sunt în libertate 45 de zimbri. FOTO: facebook
Prin pădurile Neamţui sunt în libertate 45 de zimbri. FOTO: facebook

Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ propune o cură de sănătate prin aria protejată cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor.

#ParksForHealth - Parcuri Pentru Sănătate este sloganul sub care se sărbătoreşte în acest an, pe data de 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor, manifestările propuse având scopul de al scoate în evidenţă importanţa ariilor protejate pentru menţinerea sănătăţii oamenilor. 

În acest context, Administraţia Parcul Natural Vânători, structură a Direcţiei Silvice Neamţ unde de 8 ani se desfăşoară un proiect unic de eliberare a zimbrilor în mediul natural, a lansat o invitaţie la „băi de pădure“, insistând pe tema puterii vindecătoare a naturii. 

Anul acesta, date fiind restricţiile impuse de epidemia de coronavirus, la sediul Parcului Vânători nu se pot organiza activităţi cu public, ca în trecut, dar sunt permise activităţi recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumeţiile, alergarea, pescuitul şi altele asemenea, care se desfăşoară cu participarea a cel

mult trei persoane care nu locuiesc împreună. Iar în aria protejată, acoperită în cea mai mai mare parte de păduri, plimbări prin locuri pitoreşti pot fi lesne efectuate, reţeaua de drumuri fiind dezvoltată. 

„În prezent, peste 50% din populaţia României locuieşte în zone urbane şi oamenii petrec din ce în ce mai puţin timp în natură. Mai mult ca oricînd, este nevoie de un efort concertat pentru a aduce natura în oraşe şi a ne duce pe noi în natură. Cum mai bine de 80% din suprafaţa Parcului Natural Vânători Neamţ este acoperită cu pădure, vă sugerăm ca în această perioadă să încercaţi «băile de pădure»“, este invitaţia făcută de inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vânători. 

Acesta argumentează invitaţia în natură prin puterea ei vindecătoare şi îndeamnă să uităm de rutina

cotidiană şi tumultul urban: 

„Nu vă gîndiţi la ceva complicat, ajunge doar să faceţi scurte plimbări prin pădure, cu singura condiţie ca atenţia să nu vă fie distrasă de telefon sau alte dispozitive electronice, astfel încât să vă puteţi concentra pe a simţi, auzi, gusta, mirosi şi atinge ceea ce vă înconjoară. «Băile de pădure» ne ajută să  redevenim beneficiari ai puterii vindecătoare a naturii, fiind asociate cu crearea unei stări de bine, atât mentale cât şi fizice, cauzate de reducerea producţiei de hormoni cauzatori de stres, întărirea

sistemului imunitar, scăderea tensiunii etc“. 

De precizat că Ziua Europeană a Parcurilor se sărbătoreşte în fiecare an, începând cu 1999.

   

Puntea suspendată de la Zimbrărie, proiect unic în rezervaţiile din ţară

Puntea a fost realizată având ca model apeductele romane. FOTO: facebook

tinutpun

Pentru a spori atractivitatea Parcului Natural Vânători Neamţ a fost conceput un alt proiect unic în ţară, o punte suspendată înaltă de 15 metri care are menirea de a pune în valoare obiectivele de la sediul

administraţiei. 

În turul oferit grupurilor ce se opresc la Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă a fost inclusă şi construcţia suspendată, alături de centrul de vizitare al parcului, muzeul cu exponate din flora şi fauna zonei, plus grădina zoologică. 

Puntea este construită din lemn, are o lungime de 200 de metri şi o înălţime maximă de 15 metri şi începe în parcarea din faţa sediului Parcului Vânători, continuând până în spatele acestuia, într-un arc de semicerc. Ea permite vizualizarea coronamentului câtorva tipuri de arbori, descrişi prin planşe puse din loc în loc. 

La mică distanţă se află o punte mai mică, aplasată deasupra ţarcul zimbrilor, destinată observării lor în condiţii de siguranţă de pe o platformă aflată la 3 metri de sol. Cum aria împrejmuită unde se află legendarele animale este foarte întinsă, pentru a le aduce aproape de ochii privitorilor. 

În hrănitorile de la baza platformei li se pun diverse fructe şi legume, gen banane, portocale, roşii, ridichi, castraveţi, rucola sau sfeclă. Zimbrii nu pot rezista tentaţiei de a se înfrupta din toate acestea şi, vrând-nevrând, lasă umbra pădurii şi apar lângă punte, spre bucuria vizitatorilor care-i pot lesne fotografia, fără să-şi asume vreun risc. Se intenţionează o extindere a punţii suspendate şi realizarea unor construcţii ecologice, gen căsuţe în copaci. 

Cel ce a conceput puntea a fost arhitectul Cătălin Furduescu, care a lucrat şapte luni la proiectare. Cum nu se mai făcuse aşa ceva în România şi nu exista un model de abordare, au fost gândite mai multe soluţii tehnice, nedorindu-se utilizarea metalului, ci a lemnului. Arhitectul a optat pentru modelul apeductelor romane şi a făcut-o accesibilă şi pentru persoanele cu handicap, care pot urca fără probleme măcar prima parte a traseului suspendat. 

Directorul Sebastian Cătănoiu spunea că investiţiile realizate aveau rolul de a aduce un plus de

valoare turistică zonei, oferind vizitatorilor un motiv să-şi prelungească şederea de 1-2 ore, la 5-6.

Obiective ce pot fi vizitate în Bison Land

Mănăstirea Secu, un posibil obiectiv turistic de vizitat. FOTO: Dan Sofronia

Imagine indisponibilă

Odată cu punerea în libertate a legendarelor animale, în 2012, zona în care sălăşluiesc a primit numele de Ţinutul Zimbrilor - Bison Land. Iar în acest moment, despre proiectul implementat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ se poate spune că este unul reuşit, prin codrii hălăduind 45 de exemplare. 

În 2005, Administraţia Parcului a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii. Apoi, în 2009 destinaţia a primit recunoaştere europeană, prin includerea în reţeaua EDEN - European Destinations of Excellence, în

2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, iar în prezent recunoaşterea este una mondială. 

Anul trecut, Ţinutul Zimbrului era, pentru al treilea an consecitiv, singurul obiectiv din România prezent în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a celor mai importante destinaţii turistice „verzi“ din întreaga lume, realizată de experţi din domeniu. 

Ţinutul Zimbrului este  micro-regiune din jurul oraşului Târgu Neamţ suprapusă peste Parcul Natural

Vânători-Neamţ unde zimbrul, specie protejată de lege, trăieşte în libertate, în semilibertate şi în captivitate. Suprafaţa pe care se întinde acest parc natural administrat de Regia Naţională a Pădurilor

Romsilva este imensă: 30.818 hectare, din care 26.190 ha înseamnă pădure, situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, pe raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători-

Neamţ, Răuceşti, Pipirig şi a oraşului Târgu Neamţ. 

Aşadar, turiştii care vor să scape de stresul şi rutina aglomerărilor urbane, pot alege ca destinaţie de vacanţă, fieeaşidedoardouăzile, la final de săptămână, ţinutul Neamţului, unul înzestrat de natură sau de om cu locuri de o neasemuită frumuseţe. 

Itinerare de călătorie pot fi mai multe, dar merită cu prisosinţă cel care cuprinde zona Târgu Neamţ, cu legendara fortăreaţă medievală ce străjuie urbea de la malul Ozanei, Casa memorială Creangă din Humuleşti, Zimbrăria de Vânători Neamţ, Muzeul Nicolae Popa de la Târpeşti, sau staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi. 

La toate acestea acestea se adaugă vestitele mănăstiri din Munţii Stânişoarei: Neamţ (este la câteva sute de metri de Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă), Secu, Sihăstria, Sihla, Agapia şi Văratec.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite