Invenţia unui român: maşina viitorului, care circulă cu „sânge artificial“ în loc de benzină. Bărbatul îşi va prezenta proiectul la Salonul de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic român îşi va prezenta o invenţie cu aplicabilitate atât în industria auto, cât şi în asigurarea autonomiei energetice pentru locuinţe sau în industria aviatică.

Filip Panait, medic de familie din judeţul Neamţ, doctor în medicină, se pregăteşte să-şi popularizeze la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva (11-15 aprilie) o invenţie pe care o consideră revoluţionară

Denumită „Sistemul de acumulare şi transfer de energie electrică pe bază de sânge artificial“, invenţia sa propune înlocuirea petrolului în industria auto şi nu numai, folosind principiul după care funcţionează sistemul circulaţiei sangvine într-un corp omenesc.    

„Invenţia are ca unitate de bază o hematie artificială, care permite stocarea rapidă de energie electrică, dar şi transportul eficient al acesteia către consumatorii finali, printr-un sistem de transfer integrat“, este prezentarea tehnică a invenţiei.

„Pentru a înţelege mai bine: nu e vorba propriu-zis de sânge artificial, ci de un produs chimic obţinut din compuşi petrolieri sau din uleiuri biologice speciale, cum e, de exemplu, uleiul de rapiţă. Am pus numele de sânge artificial pentru a înţelege mai bine oamenii care e principiul de funcţionare al invenţiei“, spune doctorul Panait.

Energie produsă fără ardere în motoare

Pasionatul inventator susţine că a muncit mai bine de 10 ani pentru a-şi definitiva formula de stocare şi alimentare cu energie a mijloacelor de transport rutier şi numai. Punctul de plecare a fost studiul hematiilor din sânge (globulele roşii), iar invenţia sa ar scoate din ecuaţie folosirea petrolului.  

„La ora actuală suntem dependenţi de petrol într-un mod nepermis de mult şi trebuie să schimbăm paradigma asta pentru că, altfel, societatea se îndreaptă spre autodistrugere. Rezervele naturale sunt limitate, iar poluarea a atinas cote alarmante. Noul concept privind electricitatea în mediul lichid va fi viitorul. Ceea ce propun eu permite sute de mii de cicluri de încărcare-descărcare. Nu mai avem ardere în motoare, va fi un circuit închis care produce energie fără să fie nevoie să tot încarci un rezervor“, mai spune Filip Panait. 

Domeniile în care poate fi utilă invenţia  

În prezentarea invenţiei, medicul spune că „Sistemul de acumulare şi transfer de energie electrică pe bază de sânge artificial“ îşi găseşte aplicabilitate în cel puţin cinci domenii: în industria auto (ca sursă de energie pentru motoarele electrice), în  industria  energiilor regenerabile (pentru stocarea de mari cantităţi de energie regenerabilă  în  rezervoare), în asigurarea autonomiei energetice  pentru locuinţe şi în industria  aviatică (pentru asigurarea propulsiei electrice la avioane).

„Avantajele ar fi că e vorba de energie electrică sub formă lichidă, uşor de stocat în recipiente mari. Se poate asigura  autonomia unui autovehicul, inclusiv  de transport marfă, pe  distanţe mari la capacitate maximă. De asemenea, vorbim de reducerea drastică a poluării, prin stimularea  utilizării energiilor regenerabile datorită mecanismului de stocare în medii lichide“, mai arată medicul. 

Medicul şi-a înregistrat deja invenţia la OSIM şi a prezentat-o recent (21-23 martie) la cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Pro Invent (Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii), organizat la Cluj-Napoca de Universitatea Tehnică. Aici, Filip Panait a obţinut pentru invenţia sa o medalie de aur şi două diplome de excelenţă (din partea Universităţii din Suceava şi Asociaţiei „Justin Capră“).

Dr. Filip Panait (în mijloc), alături de reprezentanţii Universităţii din Suceava, la Pro Invent 2018

Imagine indisponibilă

„Acum mă pregătesc pentru Geneva unde organizatorii mi-au cerut să mă prezint cu un prototip al maşinii viitorului care să utilizeze invenţia mea. Timpul a fost însă foarte scurt, doar 10 zile, şi de aceea, decât să fac un prototip grosier, prefer să-mi prezint invenţia cu ajutorul planşelor, aşa cum am făcut şi la salonul de la Cluj Napoca“, a mai spus inventatorul. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite