Imaginile cumplite ale morţii, surprinse de un român în Irak. Cum arată un cimitir în cea mai periculoasă zonă de război a lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Ursu în spitalul unde sunt îngrijiţi refugiaţii din Irak
Ionuţ Ursu în spitalul unde sunt îngrijiţi refugiaţii din Irak

Un tânăr român face muncă de voluntariat într-un spital destinat refugiaţilor din Mosul, fostul fief al temutei grupări ISIS.

Ionuţ Ursu (28 de ani), un tânăr dedicat activităţilor de voluntariat, a decis să se alăture de la începutul acestei luni unei campanii de ajutorare a refugiaţilor de război din Irak.  

„În primele săptămâni am lucrat doar la un spital modular construit pentru refugiaţii aflaţi în taberele de lângă oraşul Erbil. Sunt peste 100.000 de refugiaţi din regiunea Mosul, unde teroriştii ISIS au făcut şi fac ravagii cu vieţile oamenilor“, povesteşte Ionuţ.

În ultimile zile, tânărul, care conduce Asociaţia Volunteer for Life („Voluntar pentru Viaţă“), şi-a diversificat programul, el acordând asistenţă medicală şi în spitalul guvernamental din oraşul Erbil, dar şi în programul ambulanţelor care preiau răniţi din oraşul Mosul, un loc în continuare periculos, chiar şi după eliberarea de sub ocupaţia grupării ISIS. 

„Este mare nevoie de personal sanitar, pentru că şoferii nu se pot descurca singuri să preia cazurile şi să acorde şi primul ajutor. Riscurile sunt pe anumite drumuri, unde au rămas mine îngropate. Pericole mai sunt şi cu teroriştii ISIS care au mai rămas prin Mosul sau în zonă. Se deghizează îmbrăcând haine militare, formează patrule şi opresc maşinile ca să jefuiască sau să răpească persoane, europenii şi americanii fiind cei mai vânaţi“, mai spune tânărul.

ursu

Dramele refugiaţilor şi imaginile morţii 

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Ionuţ Ursu a fost martor şi a auzit poveştile dramatice ale unor refugiaţi care şi-au pierdut rudele în conflictele militare. Unul din cazurile care l-a impresionat a fost cel al lui Kader, un irakian aflat în tabăra de refugiaţi împreună cu familia. 

„Nu poţi pleca din cortul domnului Kader fără o strângere de inimă şi o lacrimă în ochi, după ce afli durerea lor, plânsul lor. Nu atât de mult după casa şi viaţa lor din Mosul, cât pentru Ahmed, fratele şi fiul lor, ucis de ISIS. Nici nu l-au putut înmormânta cum se cuvine. Acum câteva zile, tatăl s-a întors în Mosul, ca să-şi recunoască fiul, aruncat împreună cu mulţi alţii într-o groapă comună“, mai spune Ionuţ Ursu. 

ursu

O experienţă cruntă trăită de voluntarul român a fost în urmă cu câteva zile, când s-a oprit pentru câteva minute într-un cimitir din zonă. Imaginile mormintelor demarcate doar de pietre sau bolţari l-au cutremurat pe Ionuţ:   

„Uneori vorbim uşor despre moarte. Până când loveşte aproape. Sau până când întâlnim oameni care au trecut pe lângă ea. Un cimitir plin de morminte mari, mici, cu pietre la ambele capete, te face să te gândeşti mai mult la viaţa ta. Gropile pregătite pentru cei ce urmează... îţi dau un gol în stomac şi te fac să te gândeşti mai mult la viaţa lor... refugiaţi care adesea nu reuşesc nici să-şi creeze o altă viaţă, nici să şi-o scape... “, este comentariul pe care Ionuţ l-a ataşat fotografiilor postate pe o reţea de socializare. 

Tânărul a detaliat apoi cum a ajuns să viziteze acel cimitir în care erau îngropate victimele războiului: 

„Cimitirul e la numai 500 de metri de spitalul unde îmi desfăşor activitatea şi, pe drumul de întoarcere, am oprit cu alţi colegi să vedem cum arată. Am rămas şocaţi: sunt şi gropi comune, iar unde sunt înhumaţi copii sunt puşi câte doi bolţari, fără nici o inscripţie, în dreptul capului şi picioarelor, ca să delimiteze mormântul. Îţi dai seama cât de săraci sunt aceşti oameni“, a mai spus Ionuţ Ursu.

ursu

Donaţie medicală oprită la graniţă  

Ionuţ a ajuns în Irak împreună cu un convoi de ajutoare trimis de ADRA (Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor), filiala din România, ONG care se ocupă de construirea spitalului ce urmează să deservească cinci tabere de refugiaţi şi populaţia din regiune. 

„Am fost invitat să mă alătur proiectului de un prieten american, Michael John von Horsten, care aflase de mine din campaniile pe care le-am făcut în ultimii ani în Nepal şi Grecia. Cu ajutorul unor oameni de bine, am reuşit să strâng bani pentru a cumpăra un scaun stomatologic, accesorii şi consumabile medicale, aparate de aer condiţionat pentru acest spital din Irak, în numele Asociaţiei Volunteer for Life. Vreau să mulţumesc implicării în acest proiect societăţilor Rifil, Dinamic 92, Temad Braşov şi clinicii Transylvania Medical Center Cluj. De asemenea, vreau să mulţumesc ADRA România pentru că m-a ajutat să transport echipamentele medicale “, a ţinut să precizeze Ionuţ Ursu. 

Scaunul stomatologic a costat 5.000 de euro, iar consumabilele medicale (materiale sanitare de bază în medicina de urgenţă) au mai presupus 2.000 de euro, fondurile fiind donate către Asociaţia Volunteer for Life, condusă de Ionuţ Ursu, de către diverşi sponsori, majoritatea din judeţul Neamţ. 

Spre dezamăgirea sa, echipamentul stomatologic nu a putut ajunge la destinaţie la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.  

scaun

„Vameşii din Turcia nu au acceptat să intrăm prin ţara lor cu acest echipament medical. Nu ni s-au dat explicaţii, dar presupun că turcii au reticenţe atunci când vine vorba de ajutor pentru kurzi, în zonă fiind populaţie majoritar kurdă. Echipamentul a rămas în Bulgaria urmând să-l recuperăm şi să reuşim cumva să ajungă aicic împreună cu un al doilea scaun pe care îl vom cumpăra din ţară“, a precizat Ionuţ, care va mai rămâne în Irak şi prima săptâmână din luna septembrie. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite