FOTO Reînvierea tradiţiilor haiduceşti în Neamţ. Festival cu jocuri de îndemânare şi forţă la poalele muntelui Grinţieş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua ediţie a unui festival al haiducilor a avut loc în comuna Grinţieş, din judeţul Neamţ, în perioada 24-26 august.

Recreerea vremurior de haiducie de pe plaiurile montane ale judeţului Neamţ a fost scopul unui eveniment desfăşurat la finele săptâmii trecute (24-26 august). 

Festivalul Haiducilor Grinţieş, ediţia II a stat sub semnul Cetei lui Vasile cel Mare, unul din haiducii de legendă printre cei mai reprezentativi pentru această zonă a judeţului de la sfârşit de secol XVIII. 

Pe scena amenajată în cadrul evenimentului, s-au derulat concursuri de interpretare ale cântecului popular şi muzicii folk pentru tinerele talente din Neamţ, Suceava şi Harghita. Atmosfera a fost întreţinută şi de corul bărbătesc „Ceata lui Vasile cel Mare“, ansamblul folcloric „Grinţieş, munte rotat“, precum şi ansamblurile folclorice din Broşteni - Suceava, Tulgheş - Harghita, Tupilaţi - Neamţ.

Imagine indisponibilă

Un loc aparte în peisajul festivalului a fost expunerea şi degustarea unor specialităţi gastronomice haiduceşti şi ciobăneşti. 

Imagine indisponibilă

În cele trei zile de sărbătoare, într-o poiană din comuna Grinţieş au avut loc concursuri haiduceşti de putere şi îndemânare, călărie, trasul buştenilor, aruncarea baltagului, cel mai frumos animal de la munte sau tăiatul buşteanului cu beschia. 

Imagine indisponibilă

Iniţiativa de organizare a unui astfel de festival aparţine unei asociaţii condusă de Daniel Dieaconu (Pro Grinţieş), un pasionat profesor, doctor în istorie, care s-a ocupat în ultimii ani de cercetarea şi valorificarea fenomenului haiducesc românesc. Istoricul este autorul a două lucrări intitulate „Haiduci şi tâlhari“ şi „Haiducia la români. Jefuitorii cu arme“, cărţi care s-au bucurat de apreciere din partea specialiştilor. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite