Decalogul PNL analizat de liderii liberali de la Neamţ: "Toate listele trebuie schimbate, dar asta nu înseamnă că renunţăm la oameni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Naţional Liberal a întocmit o listă cu 10 criterii de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candida din partea acestei formaţiuni la alegerile de anul viitor. La nivelul filialei Neamţ, criteriile au fost aprobate în unanimitate la finele săptâmânii trecute.

PNL a stabilit un set de criterii stricte pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidaţi ai partidului. Astfel, cei care vor să candideze sub semnul săgeţii, trebuie să treacă un test al integrităţii care cuprinde 10 puncte. 

Criteriile de inmtegritate pentru candidaturile în numele Partidul Naţional Liberal (conform pnl.ro):

1. Lustraţie

a. Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit;

b. Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

2. Traseism

Să nu îşi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

3. Nepotism

Să nu fi angajat în funcţii, în cadrul institutiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I.

4. Contracte cu statul

Să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia.

5. Fals în declaraţii

Să nu aibă neregului sau falsuri constatate prin hotărîri definitive, în declaraţia de avere sau interese.

6. Incompatibilitate şi conflict de interese

Să nu se afle sub efectul unei hotărîri judecătoreşti definitive de incompatibiltate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii

Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărîri definitive.

8. Datorii la buget

Să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică.

9.Plagiat

Să nu fi fost dovedit prin hotărări judecătoreşti definitive că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

10. Probleme penale

a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru infracţiuni de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie;

b. Să nu fi inceput împotriva sa urmărirea penală pentru infracţiuni de dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă;

c. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie;

d. Să nu se afle într-o măsură preventive - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

„Setul de criterii pentru candidaţii PNL la alegerile locale şi parlamentare sunt un pas normal care face parte din programul pe care PNL şi l-a asumat în campania de la prezidenţiale din 2014 privind reconstrucţia României, a Parlamentului şi a administraţiei publice locale. Nu am cunoştinţă de lideri în judeţul Neamţ care să se afle sub incidenţa acestor 10 reguli şi îmi doresc ca persoanele din echipa PNL Neamţ să nu fi avut astfel de probleme“, a declarat deputatul de Iaşi Mugurel Cozmanciuc, co-preşedinte PNL Neamţ. 

Acesta a precizat că setul de criterii a fost adoptat deja cu unanimitate în cadrul forurilor de conducere ale organizaţiei judeţene reunite vineri, 4 decembrie.

Parlamentarul a preluat conducerea filialei Neamţ a PNL în septembrie 2014, după ce fostul şef al organizaţiei judeţene, deputatul Dorinel Ursărescu şi-a dat demisia din funcţie, urmare a problemelor penale pe care le are într-un dosar instrumentat de DNA Bacău. 

Înainte de ajunge să conducă organiăţia de la Neamţ, presa din Iaşi a legat ascensiunea deputatului Mugurel Cozmanciuc de cea a baronului liberal Relu Fenechiu. 

Cozmanciuc s-a înscris în PNL în 1999, fiind propulsat în funcţiile de preşedinte al Tineretului Liberal şi, mai apoi, vicepreşedinte PNL Iaşi. În 2012 a fost numit secretar de stat la Ministerul Mediului. 

„Eu nu sunt de acord cu traseismul şi nici cu cei care vor să facă administraţie şi au firme. E clar că toate listele trebuie schimbate, dar asta nu înseamnă că renunţăm la oameni“, consideră Alexandru Drăgan, co-preşedinte PNL Neamţ, unul din cei mai longevivi primari din judeţ (aflat la al şaselea mandat). 

Primarul comunei Taşca (din 1992 şi până în prezent) nu a părăsit niciodată rândurile Partidului Democrat, dar a fost nevoit să devină portocaliu (PDL) sau galben-albastru (PNL), după cum s-a transformat partidul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite