Cristian Catană, fostul magistrat din Neamţ, trimis după gratii pentru că lua şpagă şi promitea intervenţii la judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Catană execută o condamnare de 6 ani de închisoare FOTO arhiva Adevărul
Cristian Catană execută o condamnare de 6 ani de închisoare FOTO arhiva Adevărul

Breasla magistraţilor din Neamţ a fost făcută de ruşine de Cristian Catană, condamnat în 2007, pentru luare de mită, fapta petrecându-se în 2004, pe vremea când era judecător. Catană a intrat apoi în avocatură, dar în 2011 a fost trimis după gratii pentru trafic de influenţă.

Constantin Cristian Catană (44 de ani) a intrat în magistratură ca procuror, după care s-a orientat spre profesia de judecător activând la Judecătoria Piatra Neamţ. În octombrie 2004, procurorii l-au trimis în judecată pe Cristian Catană, după ce l-au prins în flagrant în timp ce lua 500 de euro spagă de la Viorel Bordeianu, administratorul unei societăţi comerciale. În schimbul sumei judecătorul Catană i-a promis lui Bordeianu o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care acesta era judecat pentru infracţiunile de ameninţare şi calomnie.

Şpaga negociată la restaurant

Anchetatorii au susţinut atunci că fostul judecator l-a chemat pe inculpat la o întâlnire, prin intermediul unui avocat. La un restaurant din Piatra Neamţ, Cristian Catană a scris suma cerută, 700 de euro, pe un şerveţel, dar după negocieri, pretenţiile fostului magistrat au scăzut la 500 de euro. Bordeianu a formulat o plângere la Parchetul Naţional Anticoruptie, iar judecătorul a fost prins în flagrant pe 18 octombrie 2004, în timp ce primea suma de 500 de euro. 

Pe parcursul urmăririi penale, Cristian Catană a susţinut că suma gasită asupra sa în ziua organizării flagrantului ar fi provenit dintr-un împrumut. Fostul magistrat a stat în arest trei luni, din octombrie 2004 până pe 8 ianuarie 2005, când a fost pus în libertate. 

La finele lui 2006, instanţa de la Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat pe Cristian Catană la o pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării. Judecătorul a făcut recurs, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins calea de atac. După condamnare, acesta s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând eliberarea din funcţia pe care o deţinea, prin demisie. Cererea a primit aviz favorabil de la CSM pe 23 august 2007. 

„Evoluţie“ în carieră: de la mită, la trafic de influenţă

După episodul ruşinos, Cristian Catană s-a reorientat profesional spre avocatură, din octombrie 2007 figurând ca avocat definitiv în cadrul Baroului Neamţ. 

Pe 3 decembrie 2010, acesta a fost arestat după ce a fost prins de procurorii anticoruptie chiar la el în cabinet în timp ce încasa suma de 1.000 de euro de la un denunţător. Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Bacău l-au acuzat pe Catană că a pretins de la doi denunţători 1.000 euro, sau echivalent în lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraţilor din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ. Avocatul reprezenta reclamanţii într-un dosar de revendicare imobiliară, miza fiind un teren şi construcţiile aferente din Piatra Neamţ, într-o cauză aflată pe rolul instanţei din anul 2008. 

Flagrant în cabinetul de lângă Tribunal

În schimbul banilor, avocatul Catană a lăsat să se înţeleagă că va asigura soluţionarea rapidă şi favorabilă, şi că banii vor merge către judecătorul care urma să se pronunţe în acel dosar, cu menţiunea că acel magistrat ar fi naşul său. 

Unul dintre denunţători nu a fost convins de propunere şi a anunţat procurorii anticorupţie. Banii au fost capcanaţi cu substanţă fluorescentă, iar întâlnirea a fost fixată să aibă loc la cabinetul avocatului, situat în imediata vecinătate a Sectiei comerciale a Tribunalului Neamţ. După ce s-a făcut schimbul de bani între denunţător şi avocat, au intrat oamenii legii, care l-au prins pe Catană în flagrant.

A urmat perioada de urmărire penală şi procesul, iar pe 12 mai 2011 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă, tot o pedeapsă de trei ani. Cum inculpatul era în termenul de încercare de la prima faptă, s-a revocat suspendarea, pedepsele au fost adunate şi a reieşit o condamnare de 6 ani de închisoare, cu executare.

Pe aceeaşi temă:

Avocatul Catană a fost prins în flagrant, cu mita cerută în numele judecătorului

Avocatul Catană trimis în judecată de procurorii DNA

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite