Vilele din munţii Neamţului care l-au făcut pe vicepremierul Liviu Dragnea vrednic în ochii Patriarhului Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele şase vile şi Centrul Ecumenic sunt situate în staţiunea Durău FOTO Adevărul
Cele şase vile şi Centrul Ecumenic sunt situate în staţiunea Durău FOTO Adevărul

Guvernul a împroprietărit Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu şase vile şi imobilul în care funcţionează Centrul Ecumenic Daniil Sihastrul din Durău.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei adaugă la averea sa alte imobile din judeţul Neamţ după ce Guvernul a decis ca statul să renunţe la calitatea de proprietar a şase vile şi a spaţiului care adăposteşte Centrul Ecumenic Daniil Sihastrul din staţiunea Durău, comuna Ceahlău.

Documentul care atestă scoaterea din proprietatea Secretariatului pentru Culte a acestor imobile şi trecerea lor în proprietatea Bisericii a fost publicat luni, 13 octombrie în Monitorul Oficial.

Potrivit hotărârii din 13 octombrie 2014, este vorba despre vilele „Floare de Colţ”, „Crinul”, „Toporaşul”, „Ghiocelul”, „Bujorul”, „Viorica” şi de „sala polivalentă”, denumirea imobilului care adăposteşte Centrul Daniil Sihastrul. Cele şase vile au, fiecare, circa 160 mp fiecare, iar „sală polivalentă“, 4.500 mp.

Cele şapte clădiri erau administrate până acum tot de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care le primise spre folosinţă gratuită în urmă cu 24 de ani. Pe 27 decembrie 1990, Guvernul României hotăra ca aceste imobile să treacă pe durată nedeterminată din patrimoniul fostului Oficiu judeţean de turism Neamţ în folosinţă gratuită a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, începînd cu data de 1 ianuarie 1991.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată pe data de 7 octombrie şi a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 13 octombrie. Cu doar o zi înainte, pe data de 12 octombrie, vicepremierul Liviu Dragnea a primit chiar din partea Patriarhului Daniel distincţia Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru ajutorul acordat unor biserici.

Momentul a avut loc la Mânăstirea Hurezi, din Vâlcea, unde viceprim-ministrul Liviu Dragnea a asistat la slujba de resfinţire a picturii bisericii ctitorită în urmă cu trei secole de voievodul Constantin Brâncoveanu.

„Domnul viceprim-ministru Liviu Dragnea a ajutat mai multe mânăstiri de pe lângă Bucureşti si de aici, şi noi îi oferim acest ordin, Ordinul «Sfinţii Martiri Brâncoveni», şi pentru ajutoarele viitoare", a spus Patriarhul Daniel.

Imediat, la semnalul Patriarhului, preoţii i-au cântat vicepremierului Liviu Dragnea „Vrednic este!”. La finalul ceremoniei, social democratul s-a arătat surprins şi tulburat de gest.

„Mitropolia va lua măsuri pentru transformarea şi exploatarea imobilelor ca aşezăminte de ocrotire a persoanelor în vârstă sau fără posibilităţi de întreţinere sau pentru organizarea de manifestări culturale, de interes obştesc, menite a contribui la întărirea moralei publice şi introducerea unui climat de reconciliere naţională şi confesională. Sala polivalentă se va utiliza ca centru de spiritualitate ecumenică, naţional şi internaţional“, se arăta în actul normativ din decembrie 1990.

Cazare în vile, conferinţe la Centrul Ecumenic 

Aflate în administrarea Mitropoliei, vilele au fost modernizate şi au fost utilizate ca spaţii de cazare, iar sala polivalentă a fost transformată într-un centru ecumenic unde se organizează întîlniri şi conferinţe. Tot aici au loc tabere şcolare, unele pentru copiii orfani, dar se cazează şi pelerinii, precum şi turiştii care ajung la Durău.

Transferul de proprietate al imobilelor din Durău a fost oficializat la o zi după ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, îl decorase la mănăstirea Hurezi, din Vâlcea, pe vicepremierul Liviu Dragnea cu ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru că „a ajutat mai multe mănăstiri şi pe lângă Bucureşti, şi pe-aicea... şi pentru ajutoarele viitoare”.

Averea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în judeţul Neamţ a crescut îndeosebi la începutul anilor 2000, când Biserica a obţinut titluri de proprietate pe raza Ocolului Silvic Târgu Neamţ pe o suprafaţă de 9.615 hectare de pădure. Tot atunci, Mitropolia a mai primit sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Mănăstirea Neamţ, cantonul silvic de locuit de la Pepiniera Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Cărbuna, cantonul cu etaj de la Mănăstirea Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Secu şi cabana forestieră Secu.

Biserica a reuşit să obţină şi cabana de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor, împreună cu alte trei cabane şi chioşcul de vânătoare.

Citeşte şi:

Afacerile şi averea Bisericii Ortodoxe Române: sute de mii de hectare de teren şi pădure, hoteluri, trust de presă şi fabrici de milioane. Arhiepiscopia Alba are şi firmă de materiale de construcţii

FOTO Imperiul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. O afacere de sute de milioane de euro şi o influenţă simbolică uriaşă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite