Atacul viespilor în Ceahlău. "Lupii albinelor" au devenit agresivi cu oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O specie de viespe denumită popular „bărzăune“, sau „lupul albinelor“, a devenit agresivă cu turiştii care urcă în aceste zile pe traseele din Ceahlău. O adolescentă din Tecuci a fost la un pas de şoc anafilactic după ce a fost înţepată de viespi.

Salvamontişii din Ceahlău au fost solicitaţi în ultimele zile să intervină pentru rezolvarea a 18 cazuri de înţepături de viespi, numai într-o singură zi, pe 11 august, cinci persoane suferind de pe urma insectelor.

Cazul cel mai grav a fost înregistrat sâmbătă, 8 august, când o adolescentă de 16 ani din Tecuci a dezlvoltat o reacţie alergică foarte puternică după o înţepătură de viespe. În condiţiile în care tânăra prezenta senzaţii de sufocare, iar cazul evolua spre şoc anafilactic, a fost necesară administrarea de oxigen şi ulterior de intervenţia ambulanţei şi administrarea de hidrocortizon hemisulcinat intravenos.

„Insectele sunt deosebit de agresive din cauza temperaturii ridicate, cât şi din cauza traficului intens de pe traseele turistice. Credem că este vorba de specia de viespi denumită lupul albinelor, care-şi dezvolta coloniile în pământ şi sunt mai mari decât viespile comune. Îşi fac cuibul în imediata apropiere a traseelor turistice şi a locurilor de popas, asta şi din cauza resturilor alimentare care rămân în urma turiştilor“, a precizat Raul Papalief, şeful Salvamont Neamţ.

„Lupul albinelor“ este spaima apicultorilor. Mai ales toamna, aceste specii  de viespi atacă albinele când se întorc de la cules, ucigându-le în masă.

Măsuri de protecţie

Salvamontiştii le recomandă turiştilor să evite părasirea potecilor şi să nu consume în pădure dulciuri, sucuri sau fructe, acolo unde nu este posibilitatea să se spele imediat pe mâini şi pe gură.

„În cazul în care vedeţi o gaură în sol din care intră şi ies viespi, trebuie să vă îndepărtaţi imediat în linişte. În cazul în care una sau mai multe insecte zboară în jurul dumneavoastră, încercaţi să nu agitaţi haotic braţele, deoarece aceste mişcări agresive determină atacul insectelor“, mai spun reprezentanţii Salvamont Neamţ.

Primul ajutor 

În cazul unei înţepături de viespe, aplicarea de comprese cu gheaţă pe zona afectată poate ameliora suferinţa. Această metodă terapeutică are atât efect antiinflamator, cât şi analgetic. 

- pacientul este sfătuit să evite aplicarea gheţii direct pe tegumente şi să folosească un prosop, sau un alt material curat din bumbac în care să înfăşoare cubul de gheaţă folosit. 

- administrarea, dacă simptomele o impun şi dacă pacientul are la îndemână, a unor medicamente cu efect antihistaminic, cum ar fi difenhidramina sau loratadina (antialergic nonsedativ)

- administrarea, în scop analgetic, de ibuprofen sau acetaminofen;

- curăţarea şi igienizarea corespunzătoare a zonei afectate folosind apă şi săpun, apoi aplicarea locala a unui unguent pe baza de antibiotic cu spectru larg;

- vaccinarea antitetanos este recomandată dacă au trecut mai mult de 10 ani de la ultimul rapel antitetanic;

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite