Zilele Sfântului Ladislau, în Cetatea Oradea. Peste 100 de evenimente în nouă zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de evenimente vor avea loc, în perioada 18-26 iunie, în Cetatea Oradea, în cadrul celei de a patra ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau. În premieră, festivalul se va desfăşura pe parcursul a nouă zile.

Orădenii vor avea parte de concerte live, expoziţii, un târg meşteşugăresc, spectacole de dans, tururi ghidate în cetate, evenimente gastronomice, prezentare de modă de inspiraţie etno, degustări de vin şi de bere artizanală, demonstraţii de şoimărit, activităţi pentru copii şi familii. 

Debutul festivalului va fi marcat printr-o excursie velo peste graniţă pe ruta Oradea-Biharkeresztes şi retur (40 de kilometri în total, dus-întors), în dorinţa de a atrage mai mult atenţia asupra nevoii de a proteja mediul înconjurător, respectiv asupra importanţei sportului în viaţa de zi cu zi. 

Gala de deschidere a Zilelor Sfântului Ladislau va avea loc luni, 20 iunie, la Filarmonica de Stat Oradea, iar publicul este aşteptat cu un concert intitulat 'Muzica noastră populară', susţinut de ansamblul Muzsikás şi Petrás Mária. 

Evenimentele legate de Sfântul Ladislau, considerat întemeietorul oraşului, precum şi cele cu referire la istoria cetăţii, sunt o parte importantă a festivalului. Vor avea loc prezentări de profil, cât şi un simpozion intitulat 'Sfântul Ladislau şi epoca sa' la care vor participa experţi din domenii precum istoria, arheologia sau geografia. 

Pe scena cetăţii vor urca o serie de artişti precum Milagro Santana Tribute Band, Ismerős Arcok, Republic, Intim Torna Illegál şi Pribojszki Mátyás Band. Artista ungară Koncz Zsuzsa va concerta duminică, în seara de închidere a manifestărilor. 

Potrivit istoricului Dumitru Noane, administratorul cetăţii Oradea, legenda întemeierii cetăţii consemnată în Cronica pictată de la Viena aminteşte faptul că, aflat la vânătoare, regele Ladislau I (1077-1095) 'a găsit în parohia fortăreţei Bihor, între fluviile Criş (...) un loc unde, la îndemnul îngerilor, a hotărât să ridice în cinstea Fecioarei Maria o mănăstire'. Înconjurarea acesteia cu un val de pământ, mai apoi înlocuirea ei cu edificii mai trainice şi ridicarea Cetăţii orădene, cu aşezări umane în jur, vor duce la constituirea oraşului modern. 

A fost un important centru religios în vremea sanctificării, în 1192, a fondatorului episcopiei orădene, Sf. Ladislau Taumaturgul, chiar loc de pelerinaj de talie europeană. Implicarea episcopilor în dezvoltarea sa, efervescenta viaţă culturală, au transformat Oradea în secolul XV în unul dintre cele mai însemnate centre ale Umanismului şi Renaşterii din Europa central-estică. În Cetatea orădeană a funcţionat un observator astronomic unde vestitul fizician al universităţii vieneze Georg von Peuerbach a pus chiar meridianul zero, a calculat eclipsele solare şi lunare, în lucrarea sa 'Tabulas Varadiensis', cu ajutorul cărora a fost descoperită America. Cetatea Oradea a fost, timp de 203 ani, meridianul zero al lumii. 

După cuceriri şi stăpâniri străine cetatea a trecut, arhitectonic, printr-o etapă romanică, una gotică şi în final renascentisto-barocă, vizibilă şi azi. În urma refacerii şi extinderii din secolul XVII, cetatea capătă aspectul tipic al unei fortificaţii de tip bastionar italian, cu bastioane de tip pană, singura de acest tip din întreg estul european.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite