O urnă şi un pandantiv vechi de peste 3300 de ani, vândute pentru un laptop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bihorean a descoperit în urmă cu patru ani o urnă şi un pandantiv care datează din epoca târzie a bronzului, pe un teren din Valea lui Mihai. În urmă cu câteva zile, acesta a vândut piesele - contemporane cu căderea Troiei, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, iar cu banii obţinuţi a cumpărat un laptop.

Lucian Silaghi, director executiv la Direcţia Judeţeană  pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Bihor a anunţat astăzi că instituţia pe care o conduce a achiziţionat o urnă şi un pandantiv, descoperite întâmplător acum aproape patru ani, la Valea lui Mihai, de către bihoreanul Fekete Florin Marcel, pe un teren aflat în proprietate privată. Piesele reprezintă inventarul unui mormânt de incineraţie, aparţinând primei faze a culturii Igriţa, care s-a dezvoltat între secolele XIV-XII (î.Hr.), în epoca târzie a bronzului, şi urmează să fie donate Muzeului Ţării Crişurilor.

De la căderea Troiei

Cele două bunuri culturale cu valoare arheologică nu sunt piese de tezaur, ci fac parte din patrimoniul cultural naţional al României, încadrându-se în categoria juridică Fond. „Piesele sunt contemporane cu căderea Troiei", a observat Lucian Silaghi. Potrivit acestuia, urna şi pandantivul au fost cumpărate cu 1.500 de lei, deoarece legea permite acordarea a 30 la sută din suma evaluată de către specialişti. „Din câte am înţeles, proprietarul a folost banii primiţi pentru a cumpăra un laptop", a mai spus directorul DJCPN Bihor.

Urnă şi pandantiv din epoca târzie a bronzului Urnă şi pandantiv din epoca târzie a bronzului Urnă şi pandantiv din epoca târzie a bronzului

Dă click pe poze pentru a vizualiza mai multe imagini

Pandantiv deosebit, prin dimensiune

Potrivit informaţiilor transmise de către specialiştii de la Muzeul Ţării Crişurilor, vasul, din  lut ars, este o apariţie comună ca formă şi ornamentică în cadrul olăriei epocii, însă pandantivul, din bronz turnat în tipar, este, prin dimensiunile sale neobişnuit de mari, o piesă unică. Astfel de pandantive au apărut la sfârşitul epocii bronzului mijlociu, iar evoluţia lor s-a întins pe parcursul a două secole, fiind specifice orizontului de depozite de tip Arpăşel.

Necropola de pe strada Izvorului

Lucian Silaghi a spus că astfel de obiecte ar mai putea fi descoperite la Valea lui Mihai, unde pe actuala stradă Izvorului se găsea pe vremuri o necropolă. „Fiind vorba despre proprietăţi private, zona nu poate fi cercetată arheologic", a spus directorul DJCPN Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite