UDMR contestă modul de organizare a concursului pentru directorii de şcoli. Szabo Odon: „Aceste funcţii vor încăpea pe mâna unor neaveniţi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatu Szabo Odon
Deputatu Szabo Odon

Deputatul UDMR Szabo Odon contestă modul în care este organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi de şcoli din învăţământul preuniversitar. El a adresat o scrisoare ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru.

Parlamentarul UDMR cere organizarea unei dezbateri publice serioase asupra metodologiei de desfăşurare a concursului, amânarea, până cel puţin în luna noiembrie, a examenelor şi eliminarea articolului 24, (1) care interzice numirea interimară pe post a directorilor în funcţie, dacă aceştia nu au participat la concurs. 


Deputatul Szabo Odon consideră că perioada în care are loc concursul a fost aleasă în mod neinspirat, primul examen urmând să aibă loc în data de 12 octombrie. 

“Este cel mai nefericit moment cu putinţă în aceste zile, de la început de an şcolar, directorii trebuie să întocmească orarul, să organizeze cele şapte sau nouă comisii ce funcţionează în şcoală, să se ocupe de relaţia cu elevii şi părinţii, mai ales cu cei aflaţi la începutul unui nou ciclu de învăţământ”, a spus deputatul.

O altă nemulţumire este legată de modul centralizat în care a fost organizat examenul. Szabo Odon este de părere că organizarea acestui concurs la nivel local ar fi dus la o mai mare responsabilizare a directorilor şi la un control adecvat al muncii acestora. 

Szabo Odon a mai subliniat că, în ce priveşte oferta managerială a candidaţilor, ar trebui depusă o analiză a situaţiei de fapt de la nivelul şcolii şi o proiecţie asupra evoluţiei viitoare a acesteia. Nu foloseşte la nimic să critici activitatea fostului director. 

Parlamentarul bihorean a mai afirmat că art. 24 al metodologiei organizării acestui concurs interzice numirea foştilor directori de şcoli în funcţiile deţinute anterior, dacă nu au participat la examen. 

“Să presupunem că, fie din pricina unui accident, fie că n-a vrut să se prezinte nepregătit la acest concurs organizat în pripă, un director nu îşi va depune dosarul. Ce se întâmplă în acest caz? Cine va fi numit director? Fiindcă, în conformitate cu acest articol, directorii în funcţie nu mai pot ocupa această funcţie. Sunt, mai ales la ţară, şcoli unde, pentru a accepta funcţia de director, asupra unor profesori s-a dus muncă de lămurire. Aceste funcţii vor încăpea pe mâna unor neaveniţi? Şi, pe cale de consecinţă, vom asista la o nouă scădere a actului managerial în şcoli,” a menţionat deputatul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite