Oradea:Egalitate de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada iunie-iulie 2009 Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi bărbaţi desfăşoară o campanie de informare a agenţilor economici din Bihor cu privire la aplicarea şi respectarea dispoziţiilor Legii 202/2002 ”Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii”. Tema campaniei este respectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în promovarea profe

Prin egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în relaţiile de muncă se întelege accesul nediscriminatoriu la alegerea ori exercitarea liberă a unei profesii sau activităţi, angajare în toate posturile sau locurile de muncă vacante şi la toate nivelurile ierarhiei profesionale, prestaţii şi servicii sociale, acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Prevederile legale referitoare la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în domeniul muncii se aplică tuturor persoanelor, funcţionari publici şi personal contractual, din sectorul public şi privat, inclusiv din instituţiile publice.
Angajatorii sunt obligaţi să asigure egalitatea de şanse şi de tratament între angajaţi, femei şi bărbaţi, în cadrul relaţiilor de muncă de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispoziţii pentru interzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex în regulamentele de organizare şi funcţionare şi în regulamentele interne ale unităţilor.

Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare. Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei legat de sarcină sau de concediul de maternitate constituie discriminare. Este interzis să i se solicite unei candidate, în vederea angajării, să prezinte un test de graviditate şi/sau să semneze un angajament că nu va ramane însarcinată sau că nu va naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite