Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România: “Este cea mai dură lovitură dată administraţiilor locale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va afecta grav bugetele autorităţilor locale din România, fiind cea mai dură măsură luată de un guvern împotriva administraţiilor locale din România în ultimii 10 ani este de părere IlieBolojan, primarul municipiului Oradea.

"Cele mai mari pierderi vor fi la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, acolo unde existând un număr important de locuri de muncă, reducerea va avea efecte distrugătoare. Aceasta deoarece cota defalcată din acest impozit reprezintă cel puţin 40% din veniturile proprii la bugetul local. Reducerea va avea influenţe pe termen lung, afectând grav bugetele de investiţii, predictibilitatea politicilor de dezvoltare locală, gradul de îndatorare şi dezvoltarea economică locală", a declarat primarul Ilie Bolojan, preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.

Acesta a arătat că, în Oradea, ca urmare a creşterii numărului de locuri de muncă şi a salariilor din ultimii ani, sumele din impozitul pe venit au crescut an de an, anul acesta urmând să atingă o valoare de 39 milioane euro.
În urma estimărilor făcute, Ilie Bolojan a precizat că suma pe care o va pierde Oradea în anul 2018, ca urmare a noilor măsuri fiscale, va fi de 9,25 milioane euro.

Conform edilului orădean, lipsa acestor bani va afecta grav bugetul de investiţii, pentru că la cheltuielile de funcţionare, la iluminatul public sau la curăţenie este practic imposibil să se facă reduceri majore.

Potrivit lui Bolojan, cu aceşti bani s-ar putea realiza în 2018 fie un pod peste Crişul Repede ori un pasaj de patru benzi pe centura oraşului, fie un campus şcolar, nou, cu toate dotările ori un spital nou sau modernizarea a 20 străzi.

Ilie Bolojan a extins analiza şi la nivel naţional, afirmând că, în 2016, statul român a colectat din impozitul pe venit 27,8 miliarde lei, din care 18,3 miliarde lei au fost virate în bugetele autorităţilor locale, iar 9,5 miliarde au fost venituri la bugetul de stat.

"Aceste sume au fost colectate aplicând un impozit de 16%. Dacă facem o simulare cu cât s-ar reduce acest impozit în condiţiile aplicării unei cote de 10% pentru constituirea lui, la nivelul anului 2016, rezultă că s-ar colecta 17,4 miliarde lei, din care s-ar repartiza 11,4 miliarde la bugetele locale şi 6,0 miliarde la bugetul de stat. Diferenţa între cele două sume care se repartizează bugetelor locale, după formula de 16% faţă de cea de 10% reprezintă suma pe care guvernul o va 'confisca' de la bugetele locale în favoarea bugetului de stat: 18,3 miliarde minus 11,4 miliarde. Adică cel puţin 6,9 miliarde lei nu vor mai ajunge anul viitor la bugetele locale (dacă luăm în calcul o creştere a masei salariale în 2017 de câteva procente, suma va fi mai mare)", a spus Bolojan.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite