Oradea: S-au dublat încasările la ștrandurile din oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: S-au dublat încasările la ștrandurile din oraș
Oradea: S-au dublat încasările la ștrandurile din oraș

De când îi obligă pe pensionari să-și plătească intrarea în weekend, RAPAS face profit din ștranduri. În prima săptămână a acestei luni, încasările la Ștrandul Municipal au atins valoarea înregistrată în 2008 în întreaga lună august.

Pentru prima dată după mulți ani, Ștrandul Municipal și Ștrandul Ioșia au trecut de pe o lună pe altă, cu un minim profit. Potrivit lui Romulus Cosma, director al Regiei Autonome de Piețe, Agrement și Salubritate (RAPAS) Oradea, creșterea încasărilor a venit ca urmare a unei decizii care a nemulțumit o mare parte a orădenilor, în special pe cei de vârsta a treia. Este vorba despre renunțarea la gratuitatea accesului pensionarilor în ștranduri, pe perioada weekend-ului. În timpul săptămânii, de marți până vineri, această categorie are în continuare acces liber, pensionarii fiind obligați să plătească șapte lei doar în zilele de sâmbătă și de duminică.

Dublate
Astfel, la sfârșitul lunii iulie 2009, încasările la Ștrandul Municipal au fost de 136.760 de lei, comparativ cu 64.000 lei, cât s-a încasat în aceeași lună a anului trecut. “Doar în primele zile ale lunii în curs am încasat deja 49.626  lei, în condițiile în care anul trecut, în întreaga lună august nu am acumulat mai mult de 50.799 lei, la Ștrandul Municipal”, a spus în această dimineață Romulus Cosma. Acesta și-a exprimat speranța că, la sfârșitul lunii, vor putea afirma că Ștrandul Municipal a devenit o investiție profitabilă. Situația este similară și în Ștrandul Ioșia, pentru care luna mai a anului 2009 a fost prima lună profitabilă, după ani întregi în care acesta a fost susținut din banii de la bugetul local. “Până acum erau pierderi foarte mari, întreaga activitate a ștrandurilor fiind subvenționată din banii municipalității”, a spus Cosma, mulțumit de faptul că RAPAS întreține ștrandurile în mod independent.

Ar reduce cheltuielile
În ciuda redresării încasărilor, cheltuielile de întreținere la cele două ștranduri din Oradea sunt în continuare prea mari. “Cheltuim, pe apă, energie electrică și personal, circa 70.000 – 80.000, în fiecare lună”, a spus Romulus Cosma. Potrivit acestuia circa 40.000 de lei merg în fiecare lună în buzunarul companiei Transgex, cea de la care RAPAS cumpără apa termală folosită în bazine. Dacă în 2002 – 2003, când s-a renovat ștrandul, administratorii ar fi introdus un sistem de recirculare și de filtrare a apei, aceste cheltuieli lunare ar fi astăzi semnificativ reduse. “Trebuie să golim și să reumplem bazinele la fiecare două-trei zile, acest lucru costându-ne circa 40.000 de lei. Dacă am avea sisteme de recirculare a apei la fiecare bazin, am putea să le umplem o singură dată, la început de sezon”, crede Romulus Cosma.

Modernizarea, pe când?
În urmă cu trei ani s-a realizat un studiu de fezabilitate în vederea renovării complete a Ștrandului Municipal. Acesta presupune o investiție de circa 6.350.000 de euro, ceea ce ar însemna, potrivit lui Romulus Cosma, circa 9% din întregul buget local. Circa 3.000 – 3.500 de persoane trec pragul ștrandului municipal în fiecare weekend, potrivit RAPAS.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite