Noua stațiune de schi ar putea aduce servicii mai bune pentru cei care merg la Arieșeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Oradea se pregătește să demareze cea mai mare investiție din România, în turism, un domeniu schiabil cu 21 de pârtii, la Arieșeni. În zonă există doar două pârtii, care sunt frecventate de foarte mulți orădeni, iubitori de schi, și urmează să se deschidă alte două pârtii, una la Gîrda și una la Nucet.

CITEȘTE AICI DESPRE DOMENIUL SCHIABIL DE LA ARIEȘENI

Părerile ecologiștilor, legat de noua investiție de la Arieșeni sunt împărțite.Ei sunt de părere însă, că o concurență în domeniu este binevenită, cu condiția ca stațiunea să fie realizată responsabil și să nu afecteze mediul. "În momentul de față nu mai este un loz câștigător o astfel de investiție, având în vedere că zăpada e tot mai mică. Dacă e foarte bine gândită și dacă infrastructura e responsabilă față de mediu atunci merge. Părerea mea este că 21 de pârtii sunt multe, însă construirea acestei stațiuni ar fi favorabilă, pentru că atunci cea din Padiș, cu care nu suntem de acord pentru că este într-o zonă protejată, nu și-ar mai avea rostul", spune Paul Iacobaș, ecologist. Potrivit sursei citate, un dezavantaj ar fi faptul că în zona Arieșeni se face turism cultural și o stațiune de schi de o asemenea amploare ar forța spre turismul de schi. "Ne putem trezi că vara nu o să avem ce să facem acolo, pentru că zona își pierde din atractivitate. Depinde cum este gândită", subliniază Iacobaș.

Reprezentanții Salvamont cred însă că zona poate deveni atractivă și pe timpul sezonului cald, dacă investitorii vin cu soluții. "În țări cu tradiție în schi au găsit ce să facă și vara pe pârtii, schi cu role, de exemplu", explică Adrian Marin, vicepreședintele Salvamont-Salvaspeo Bihor

Și în privința zăpezii tot mai puține se găsesc soluții. "Adevărul este că în ziua de azi nu trebuie neapărat să ningă. E suficient să fie temperaturi negative. Cum a fost iarna trecută e ok. Singura problema este dacă plouă des și mult iarna", declară Adrian Marin. Mihai Togor, președintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, crede că o nouă stațiune înseamnă concurență și implicit servicii mai bune. "La Arieșeni există deja o pseudostațiunea, una nouă ar genera o concurență benefică și ar rămâne pe piață doar cei serioși", este de părere Mihai Togor.

Două pârtii la Arieșeni

Cea mai apropiată staţiune de schi din zonă este cea de la Arieşeni, situată la granița județelor Bihor și Alba. Investiţia pentru teleschiul şi pârtia de la Arieşeni a început în anul 1991. Proiectul s-a finalizat în anul 1994. Stațiunea se află la o altitudine de 1.100 de metri şi a fost omologată în 2003. Pârtia principală are nocturnă şi are o lungime de 1000 de metri. Pârtia mică are o lungime de aproximativ 400 de metri. Durata medie a sezonului de schi în această regiune durează din luna decembrie până în martie. Teleschiul funcţionează în fiecare zi din săptămână iar  programul nocturnei este permanent în weekend şi vacanţe. Telesciul funcţionează, la cerere, şi în timpul săptămânii, pentru grupuri mari de turişti. La baza pârtiei pot fi închiriate echipamente complete pentru schi şi săniuş. În sezonul trecut serviciile oferite de administratorul pârtiei au lăsat de dorit. În puținele zile cu zăpadă, pârtia era plină de pietre și de iarbă.

Pârtie nouă la Gîrda și Nucet

Pentru a încerca să atragă mai mulți turiști în zonă, în sezonul rece, când majoritatea merg la pârtia de schi de la Arieșeni, la aproximativ zece kilometri distanță de Gîrda, primăria din comună dorește să deschidă o pârtie. Va avea 1.200 de metri, și instalție de cablu și teleschi. "Am încheiat un parteneriat cu Silviu Prigoană și încă un asociat din București. Noi venim cu pământul, ei cu instalațiile", explică primarul. Inițial, investitorii au sperat că pârtia va deveni funcțională în iarna lui 2009, însă construcția n-a fost gata în sezonul trecut. Și Primăria Nucet dorește realizarea unei pârtii de schi, prin programul "Schi în România". Proiectul prevede realizarea unei pârtii principale dotată cu nocturna și telescaun de patru persoane.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite