Cum au ajuns serele orădene dintr-o societate profitabilă, la fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă a Inspectoratului Județean de Poliție a arătat că Maria Schutz cumpărase prin intermediul Worldser (Dolj) SC ORSER S.A, de la Agenția Domeniilor Statului, la un preț subevaluat, de zece ori mai mic decât valoarea sa reală.

Prejudiciul constatat în urma anchetei din 2007 de Direcția Generală a Finanțelor Publice Bihor a fost de aproximativ 100.000 de euro. În decembrie 2007, Maria Schutz a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție Oradea, pentru trei infracțiuni de înșelăciune și două infracțiuni de bancrută frauduloasă. Anchetatorii au arătat că Maria Schutz, alături Corneliu Popa, directorul Agenției Domeniilor Statului, și alți doi complici, Mihai Ciobanu și Ion Dascălu. Cei patru au fost acuzați că  au  indus în eroare Agenția Domeniilor Statului, raportând investiții și cheltuieli fictive în serele orădene, prejudiciul ajungând la momentul trimiterii în judecată la cinci milioane de euro. Procurorii au aplicat la vremea respectivă sechestru asigurator pe bunurile celor patru inculpați.

Schutz, patroană peste Orser

Orser a ajuns pe mâinile Mariei Schutz în 2002. Schutz, o apropiată a familie Năstase mai deţinea şi serele de la Codlea şi Craiova. În momentul privatizării serele orădene aveau 15 ferme de producţie și peste 1.600 de muncitori. La preluare, Maria Schutz s-a angajat să facă o nouă serie de investiţii în sere, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, cu fiecare an vânzările au scăzut şi tot mai mulţi muncitori au început să fie daţi afară, iar bunurile să fie înstrăinate. Înainte de declin serele orădene erau printre cele mai bine cotate din ţară. „Am avut peste 1600 de angajaţi şi erau zile când vindeam şi de peste un miliard de lei pe zi", îşi aminteşte fostul lider de sindicat al serelor, Vasile Morar. El a adăugat că declinul societăţii a început imediat după revoluţie, însă totul s-a agravat în momentul în care serele au fost preluate de Schutz. „În loc să vină să facă investiţii a vândut-o pe bucăţi. Aproape toată a fost tăiată şi vândută la fier vechi sau ca material refolosibil", a mărturisit Morar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite