Priveghiul culturii orădene Peste 3.000 de semnături împotriva comasării teatrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea comasării Teatrului de Stat cu Teatrul de Păpuși și Tineret Arcadia și a ansamblurilor Filarmoncii a stârnit revolte în rândul orădenilor. După ce au protestat în stradă împotriva deciziei, orădenii au început să strângă semnături. În doar două zile, 3.000 de orădeni au semnat deja petiția.

 Orădenii au protestat aseară împotriva comasării teatrelor

Dacă inițial listele au circulat din om în om, de acum orădenii pot semna pe strada Republicii,  chiar în locul în care, în trecut, exista agenția de bilete a Teatrului de Stat. „Nu sunt de acord cu această inițiativă. Nu avem nevoie de segrerare etnică", spune Maria Haiduc, intepretet de muzică populară și Cetățean de Onoare al Oradei. Maria Haiduc a venit astăzi pe Corso pentru a-și exprima dreptul la veto. La fel ca ea, zeci de orădeni și-au oprit pașii astăzi pentru a semna împotriva deciziei.

 Protest împotriva comasării teatrelor

Orădeanca Andreea Gug este unul dintre cei care se opune vehement desființării. „Dispar embleme ale orașului, cu care ne mândrim. Este o palmă pentru cultura noastră. Dacă atâția ani Teatrul de Păpuși și Teatrul de Stat au funcționat perfect, iar secția maghiară și secția română au avut publicul lor fidel, nu înțeleg de ce trebuie comasate și segretate etnic aceste instituții", spune tânăra de 28 de ani. „Spre exemplu eu îmi duc copilul constant la Teatrul de Păpuși Arcadia. Pentru fetița mea de trei ani a fost un real ajutor în dezvoltare. Îmi dau seama după comportamentul ei cât e de fericită și de dezinhibată când cântă și joacă împreună cu actorii", a mai spus tânăra.

Marius Aron va merge în instanță pentru Teatrul Arcadia

Teatrul cu cei mai mulți spectatori din Vest

În anul 2010, Teatrul de Stat Oradea a avut peste 25.000 de spectatori, fiind teatrul care a vândut cele mai multe bilete din regiunea de Vest, surclasând astfel un centru cultural important ca Timișoara. În același timp, Teatrul pentru Păpuși și Tineret Arcadia, cu un număr similar de 25.000 de spectatori a fost al treilea teatru pentru copiii din România, în ce privește autosusținerea prin vânzarea de bilete.

Vulcu, pentru comasare

Conform unei hotărâri a consilierilor județeni, în urma comasării se vor înfiinţa Instituţia Publică de Cultură Iosif Vulcan şi Instituţia Publică de Cultură Szigligeti Ede, secțiile române și maghiare ale teatrelor fiind astfel despărțite. La ora actuală, directorii ambelor teatre așteaptă decizia Prefecturii Bihor cu privire la hotărârea consilierilor județeni. Inițiatorul acestui proiect crede că această măsură va eficientiza activitatea instituțiilor și atarge atenția că nu înseamnă moartea teatrului. „Acest proiect l-am lansat anul trecut pentru că suntem în situația în care teatrele au spectacole la aceeași oră, sau avem repertorii comune ca tematică", spune actorul Daniel Vulcu, cel care va fi directorul general al noului institut. „Comasarea este benefică pentru că se vor putea programa repertorii și spectacole și  vom avea mai multe săli de repetiție. Pentru actori nu se va schimba nimic, fiecare va juca ca și până acum. În plus, pentru Ansamblul Folcloric, care a stat în conservare, ar putea fi o șansă de a fi pus din nou în valoare, mai ales că publicul îl apreciază", a mai spus Vulcu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite