În ce ape ne scăldăm? Condiţiile de la ştrandurile bihorene, în plin sezon estival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de sănătate publică au luat, din nou, la bani mărunţi ştrandurileşi piscinele din judeţ. După ce, acum două luni, o fetiţa şi-a pierdut viaţa la ştrandul din Ioşia, administratorii ştrandurilor din judeţ, dar şi autorităţile sanitare suflă şi în iaurt

Din 25 iulie, Direcţia de Sînătate Publică (DPS) Bihor a început o campanie de verificare a apei de îmbăiere din ştranduri şi piscine, pentru a vedea în ce măsură sunt respectate normele igienico-sanitare privind activităţile de acest gen. Controalele vor dura până în 15 august, însă inspectorii au primele rezulatate preliminare.

„Au fost controlate opt ştranduri şi opt pensinui cu piscină. La Salonta, s-a dat un avertisment pentru că lipsea analiza apei de îmbăiere. Cei de acolo au termen de a obţine un certificat până la data de 15 august. În Sânnicolau de Munte, s-a dat tot un avertisment pentru că angajaţii nu aveau un curs de noţiuni fundamentale de igienă. În rest, unităţile verificate au corespuns din toate punctele de vedere. Bihorenii pot merge cu încredere la ştrandurile din judeţ", dă asigurări Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor. Potrivit acestuia, unităţile deţin analize de apă efectuate la laboratoare specializate care atestă calitatea apei. Însă cei care vor să facă o baie în piscinele deschise publicului trebuie să observe ei înşişi dacă apa de la ştrandul pe care îl frecventează este în regulă sau nu. „Apa trebuie să fie transparentă, să nu fie tulbure, ci limpede şi să nu aibă mirosuri. Trebuie schimbată zilnic, mai ales cea termală, care generează dezvoltarea rapidă de microbi", a mai spus Pîrcioagă.

Au luat măsuri

Luna trecută, şi angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Bihor au făcut un control tematic la ştrandurile din judeţ. Verificările au fost declanşate de cazul fetiţei de şapte ani decedată la ştrandul Ioşia. În urma neregulilor constatatela faţa locului, comisarii au amendat Administraţia Domeniului Public S.A. Oradea, de care aparţine ştrandul, cu 20.000 de lei şi au închis unitatea pentru şase luni. În scurt timp însă, reprezentanţii ştrandul Ioşia au remediat probelmele, astfel că a fost redeschis.

„Controalele al celelate unităţi au depistat probleme minore, legate de afişajul insuficient sau necorespunzător", a declarat Traian Bejan, comisar şef al CJPC Bihor. Periodic, ştrandul Ioşia a mai fost inspectat. „Am verificat măsurile luate la ştrandul Ioşia. Chiar acum 10 zile am fost în control şi totul era în regulă. Unităţile de profil din Bihor sunt actualmente fără probleme. N-au mai fost reclamaţii în ultimele două luni", a mai spus Bejan.

Moartea fetiţei nu i-a speriat

Clienţii care fercventează ştrandul Ioşia sunt mulţumiţi de condiţiile oferite şi spun că evenimentul tragic petrecut aici e de domeniul trecutului. „A fost o eroare regretabilă atunci. Ne pare rău, dar viaţa merge înainte. Vin aproape zilnic la ştrand. Sunt mulţumit de condiţii, apa e curată, ştrandul arată foarte bine. Gratuitatea pentru pensionari este un punct forte", este de părere pensionarul Silviu Baciu.

 „E vârful de sezon. În weekend am avut peste 1.800 de plătitori pe zi. În restul săptămânii, când pensionarii au intrarea liberă, vin 3.500 de oameni. Am avut 13.000 de lei încăsări pe zi de weekend. Evenimentul din luna iunie a fost unul nefericit, însă lumea a trecut peste, iar imaginea din ştrand e una corectă", a declarat Eugen Onciu, administratorul ştrandului Ioşia. Acum două luni, o fetiţă de şapte ani a murit, după ce a fost aspirată pe canalul de evacuare a apei din bazinul în care se afla. Reprezentanţii unităţii au golit bazinul când clienţii erau înăuntru, iar grilajul de la canalul de evacuare a apei lipsea, fapt ce i-a fost fatal micuţei Elisabeth Haidău

„S-au făcut toate remedierele impuse de DSP şi CJPC. Acum avem 30 de panouri de informare, grilajele au fost fixate cum trebuie, iar certificatul de calitate a apei e în regulă. De atunci, nu au mai fost întâmplări nefericite", zice Onciu. Şi la Ştrandul Municipal din Oradea e înghesuială mare. „Am avut 2.000 de clienţi duminică. Ne aşteptăm şi al mai mulţi dar nu prea ne-a ajutat vremea. În timpul săptămânii, intră peste 1.000 de persoane pe zi. Am pus ştrandul al punct, prin vopsirea bazinelor, înlocuirea gresiei degradate, a robineţilor defecţi şi prin toaletarea spaţiului verde. Zilnic, luăm probe de apă, pentru a ne asigura că este corespunzătoare cu normele chimice şi microbiologice", spune Alexandru Anton, adminsitratorul Ştrandului Municipal.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite