Ca reacție la muțenia celor responsabili, ortacii de la Băița au lăsat apele să facă legea în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Filip
Doru Filip

„Nu putem munci la negru în mină. De astăzi suntem liberi de orice responsabilitate. Apele vor face legea", a spus astăzi minerul Doru Filip, imediat după expirarea contractului de muncă semnat în urmă cu trei luni cu  firma Mineral Mining, care administrează mina de la molibden de la Băița.  

Ultimii ortaci au ieșit în această dimineață din mina de molibden de la Băița, liberi de contract începând de astăzi. Acest lucru înseamnă că ei nu mai au nicio obligație să salveze mina de la inundare, cu atât mai mult cu cât nimeni nici măcar nu i-a contactat, pentru a le cere acest lucru. „Lichidatorul judiciar nu ne-a contactat să ne propună prelungirea contractului de muncă. Nici măcar nu ne răspunde la telefon. Astăzi ne-am adunat cu toții la mină, cu buletinele în mâini, în ideea că ne vor trece în șomaj. N-am primit însă niciun semn", a declarat Doru Filip, pentru Adevărul de Seară Oradea. Acesta estimează că, spre seară, se va decupla curentul și nimeni nu va mai putea intra în mină, fiind pericol de electrocutare.  

Dezastrul, gata să se producă

„Autoritățile din Bihor vor avea de dat explicații celorlalte județe și chiar vecinilor maghiari, pentru dezastrul care se va produce după ce apa din mină se va revărsa", a spus Doru Filip, care  în ultimul an a lucrat gratuit la mină. „De astăzi mina va fi abandonată în totalitate. Când se va inunda mina, iazul de decantare de la Fânețe va mătura satele Fânețe și Câmpani", atrage atenția minerul.

Apele din galerii ar putea inunda zona

O comisie mixtă, formată din experți în construcții, securitatea muncii și controlul apelor, a analizat anul trecut riscurile, în cazul închiderii minei. Concluzia comisiei a fost una voalată, Florin Ardelean, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bihor declarând atunci că „ pericolul la mină nu este iminent, dacă minerii continuă să lucreze". Aceeași comisie a concluzionat atunci că apele din subteran ar putea contamina râurile din jur, cu minereuri de metale grele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite