Rata şomajului în Bihor a scăzut sub 3%. De ce sunt îngrijorate autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
somaj

În 2016, rata şomajului în judeţul Bihor a scăzut sub 3%, reprezentând o evoluţie descrescătoare în ultimii trei ani, fapt considerat alarmant pentru Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

“Numărul şomerilor indemnizaţi s-a înjumătăţit în ultimii trei ani. De la 3.090 de persoane înregistrate în evidenţe ca şomeri indemnizaţi, la sfârşitul lunii noiembrie a scăzut la 1.700 de persoane. Iar în decembrie a scăzut la 1.500. De la 3,45% în anul 2014, astăzi avem un procent al şomajului de 2,95%", a spus Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.


Acesta a explicat că este destul de alarmant pentru agenţie, deoarece "un şomaj de sub 3% este un şomaj rezidual" care nu ajută deloc agenţia de ocupare. 

"Vă spun foarte sincer, o rată a şomajului de 7% ar fi motivantă, aici aş putea aduce calitate atât pentru angajatori, cât şi pentru salariaţi. Apoi sunt sigur că sunt mai multe persoane care nu sunt ocupate, care nu lucrează. De anul viitor, la nivel naţional, vom începe un proiect dedicat tinerilor NEET, din uşă-n uşă, din primărie în primărie, pentru a încerca să identificăm tinerii între 16 şi 24 de ani care nu sunt înregistraţi nicăieri. Şi îi vom înregistra în evidenţele noastre pentru a veni în sprijinul lor", a declarat directorul AJOFM Bihor. 

El a mai menţionat că este alarmant, în al doilea rând, şi faptul că a scăzut la jumătate numărul absolvenţilor cu studii medii/universitare care se înregistrează la AJOFM. Dacă anul trecut erau 1.600 de înscrieri, anul acesta au fost sub 800. O parte din absolvenţi se regăseşte ca persoane angajate direct de pe băncile şcolii. 

"Nu aş vrea să spun că sunt afară. Deşi am participat la multe întâlniri cu şcolile, de unde am primit de multe ori replica “Plecăm, plecăm, plecăm!”, ceea ce nu este bine", a precizat directorul AJOFM. 

Bekesi Csaba a subliniat că statisticile de ocupare arată că în judeţ există peste 177.000 de contracte individuale de muncă, cu o creştere de peste 3.000 de persoane faţă de anul trecut. 

Prin cele 32 de cursuri derulate de AJOFM în cursul anului, la care au participat 648 de persoane, 440 sunt deja absolvenţi din care, până în prezent, 248 au fost încadraţi în muncă. 

În prezent, la nivel judeţean, sunt peste 2.000 de locuri de muncă vacante.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite