Puterile apei sfinţite de Bobotează. Cât adevăr şi cât miracol se află în credinţa „tratamentului“ de şapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agheasma mare nu se strică niciodată, spun tradiţiile româneşti. Potrivit preoţilor, agheasma are în ea harul lui Dumnezeu şi este o apă cu puteri tămăduitoare, care trebuie păstrată la loc de cinste.

Daca agheasma capătă însă un miros neplăcut, din pricina vasului în care a fost păstrată, si nu mai poate fi folosită, aceasta se varsă într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac.

Agheasma se păstrează curată şi proaspătă vreme îndelungată, fara a da semne de învechire sau alterare. Deşi acest lucru este unul dintre cele mai mici semne ale prezenţei harului în această apă sfinţită, el ar fi de ajuns singur să-l nască întru credinţă pe cel necredincios, susţin preoţii.

Ce facem cu Agheasma 

“Apa sfinţită în ziua de Bobotează curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc animalele, grajdurile şi chiar pământurile. Ba chiar aruncă din apa sfinţită în fântâni”, susţine părintele Roman Pintea

Apa cu puteri tămăduitoare poate fi păstrată în casă şi câţiva ani, fără să se altereze, spre deosebire de apa normală.  

“Apa sfinţită de Bobotează trebuie păstrată în casă, la loc de cinste, pentru a o putea folosi când credincioşii au nevoie de ajutorul divin. Apa este mereu proaspătă şi nu dă semne de alterare pentru că în ea sălăşluieşte harul divin”, mai susţine părintele Pintea. Cei care cred în puterea divină şi beau agheasmă se curăţă de păcate şi primesc har şi binecuvântare, se curăţă de gânduri rele şi se sfinţesc.

Agheasma Mare se bea înaintea Anafurei în perioada 6-14 ianuarie, cu prilejul marelui praznic al Botezului Domnului. În restul anului, cei opriţi de la Sfânta Împărtăşanie au voie să ia Agheasmă Mare după ce se spovedesc. Agheasma Mare poate fi luată şi imediat după Sfânta Împărtăşanie.

Ea se mai foloseşte la sfinţirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului şi Marelui Mir, precum şi la casele tulburate de demoni. În data de 7 ianuarie se stropesc cuAgheasmă Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile şi animalele, pentru a le feride toată reaua întâmplare.

Conform basilica.ro, agheasma se săvârşeşte în ziua de Bobotează şi după cum arată rânduielile liturgice din cărţile de cult este săvârşită şi în ajunul Bobotezei. Slujba este mare şi mică şi datorită mărimii slujbei, dar şi efectele sunt diferite

Agheasma mare se ia dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Timpul când se consumă este din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului. Se poate lua Agheasmă Mare şi în situaţii speciale, la recomandarea duhovnicului.

Vă mai recomandăm:

Tradiţii din Moldova în Ajunul Bobotezei. Cărbunii pot prevesti în această seară care este primul membru din familie care va muri în decursul anului

Tradiţii de Bobotează: crucile de gheaţă făcute în Ajunul Bobotezei, obicei păstrat de aproape 150 de ani într-un sat din Suceava

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite