FOTO Protest spontan la APM Bihor şi la Garda de Mediu. Angajaţii au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor au ieşit în stradă, nemulţumiţi de salariile mici. La protest au participat şi angajaţii Gărzii de Mediu Bihor. Totul s-a desfăşurat paşnic, timp de două ore cât au protestat, oamenii nu au scandat nimic, ci au afişat doar mesaje prin care şi-au arătat nemulţumirea.

„Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. În perioada 2009-2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi, nu au mai fost modificate”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Ciprian Şoavă, liderul Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu.

Ca urmare a lipsei personalului calificat care să poată gestiona problemele din domeniul protecţiei mediului, nu se mai găsesc soluţii pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement.

„În situaţia în care nu se vor soluţiona favorabil revendicările angajaţilor din sistemul pentru protecţia mediului, se va ajunge la diminuarea ratei de absorţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii cai ferate de călători şi de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene, strategii etc.), neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul de presă.

În document se mai precizează că: „nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanşării procedurii de infringement, situaţii care vor determina costuri mult mai mari din partea statului decât costurile generate de o creştere salarială pentru 1.934 de salariaţi”.

Funcţionarilor de la APM Bihor li s-au alăturat şi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor.

„Datorită acţiunii spontane de protest din data de 14 martie 2017, prin care comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au întrerupt programul de lucru pentru 2 ore, la nivel naţional, şi în urma căreia reprezentanţii Guvernului nu au răspuns solicitărilor noastre de a purta un dialog care să soluţioneze problemele cu care se confruntă în desfăşurarea activităţii, angajaţii din sistemul de mediu, astăzi (ieri-n.r.), 21 martie 2017, începând cu ora 10.00, colegii din întreaga ţară au decis să-şi manifeste spontan nemulţumirea prin pichetarea Ministerului Mediului şi a instituţiilor de mediu la nivel judeţean. Revendicările noastre sunt: condiţii de muncă şi alinierea salariilor angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu la nivelul salariilor colegilor din instituţiile cu atribuţii similare”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis ieri de Garda de Mediu Bihor.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, oamenii sunt hotărâţi să declanşeze conflictul colectiv de muncă, urmând să întrerupă activitatea pe timp nelimitat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite