Peste 80% din orădeni vor fi amendaţi pentru că nu şi-au asigurat locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Termenul limită până la care se puteau face asigurările obligatorii pentru locuințe este data de cinci august. Cu toate că Primăria Oradea a trimis anunțuri și somații în repetate rânduri, orădenii au depășit termenul și nu situația nu dă semne că se redresează. În consecință, primăria a decis să înceapă demersurile prin care „forțează" mâna orădenilor.

În 19 iulie erau încheiate 7.426 de asigurări, iar de atunci și până în prezent s-au mai încheiat doar 1.500. Practic doar 10% din orădeni și-au încheiat asigurarea până acum.  În total, în Oradea sunt luați în evidență proprietarii a peste 90.000 de case și apartamente.

"Municipalitatea face un apel către toţi proprietarii de locuinţe să încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege. Reprezentanţii Direcţiei Economice vor consulta periodic statisticile centralizate de Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, după care vor trece la notificarea restanţierilor, iar apoi la sancţionarea celor care nu s-au conformat", a spus Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Astfel, orădenii care nu reacționează nici în urma notificărilor primite, vor trebui să plătească amenzi, în locul asigurării. Proprietarii vor fi obligați să scoată din buzunar între 100 de lei și 500 de lei, cât este prevăzută valoarea penalizărilor.

Nu sunt obligați să plătească asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor proprietarii  care şi-au încheiat deja o asigurare facultativă. Singura condiție este ca asiguarea facultativă să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.

Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialul din care sunt construite locuinţele. Astfel pentru o locuință de tip A asigurarea este 10 euro pe an , iar pentru o locuință de tip B, asigurarea costă şi 20 de euro pe an.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite